Επόμενος σταθμός για την Εθνική, το Σαράγεβο, όπου στις 22 Μαρτίου θα παίξει κόντρα στη Βοσνία με έπαθλο την πρώτη θέση στον όμιλο.

Η Εθνική δεν ήταν καλή χθες, όμως η νίκη της επί της Σλοβακίας, με σύμμαχο τη θεά Τύχη, έχει πολλαπλά οφέλη. Πρώτον, τη διατήρησε στην κορυφή της βαθμολογίας μαζί με τη Βοσνία (από 10 βαθμούς και οι δύο) και δεύτερον έβγαλε ουσιαστικά εκτός διεκδίκησης των δύο πρώτων θέσεων τη Σλοβακία. Η τελευταία, αν θέλει να έχει ελπίδες, θα πρέπει να τα παίξει όλα για όλα στα δύο παιχνίδια με τη Βοσνία, τον Σεπτέμβριο του 2013. Στην περίπτωση δε που κόψει βαθμούς από τους Βόσνιους, αυτό ίσως αποδειχθεί ευεργετικό για την ελληνική εθνική ομάδα.

Το τρίτο κέρδος για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είναι το ότι πλέον φαίνεται να εξασφαλίζει τη δεύτερη θέση στον όμιλο, η οποίο οδηγεί στα γήπεδα της Βραζιλίας το καλοκαίρι του 2014 μέσω μπαράζ. Επίσης, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η Εθνική βγάζει στοιχεία μεγάλης ομάδας και καταφέρνει να παίρνει το αποτέλεσμα, ακόμη και στις κακές της βραδιές.

Βεβαίως, ο δρόμος για το Μουντιάλ είναι πολύ μακρύς και σίγουρα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Η Εθνική πρέπει κατά κύριο λόγο να ξεπεράσει τον κακό της εαυτό. Αυτόν που έβγαλε χτες στην Μπρατισλάβα, ευτυχώς χωρίς να το πληρώσει.

Μέχρι την αναμέτρηση με τη Βοσνία, μεσολαβούν σχεδόν πέντε μήνες και δύο φιλικά παιχνίδια (Νοέμβριο και Φεβρουάριο). Ο Φερνάντο Σάντος ευελπιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτά της τελευταίας εβδομάδας με πολλούς και σημαντικούς τραυματισμούς (Χριστοδουλόπουλος, Βύντρα, Μαλεζάς, Σιόβας) και απουσίες (Κ. Παπαδόπουλος, άρρωστος), όπως επίσης ότι οι διεθνείς θα έχουν περισσότερα παιχνίδια στα πόδια τους και κατά συνέπεια καλύτερο ρυθμό.

Το μεγάλο ζητούμενο για τον ομοσπονδιακό προπονητή είναι να βρει τους τρόπους εκείνους, ώστε η μεσαία γραμμή της Εθνικής να έχει καλύτερη λειτουργία. Στα δύο τελευταία παιχνίδια, με τη Βοσνία και τη Σλοβακία, οι αδυναμίες της ομάδας στον νευραλγικό χώρο της μεσαίας γραμμής ήταν χτυπητές. Κακή ανασταλτική λειτουργία, αργές κινήσεις από τους ποδοσφαιριστές, κακές πάσες, μηδαμινή προσφορά στον δημιουργικό τομέα. Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι κάτι καινούργιο, οι επιλογές που έχει ο Σάντος είναι δεδομένες και έτσι το σταυρόλεξο που αφορά τη μεσαία γραμμή απαιτεί δυνατούς λύτες.