«Μαύρη Νύχτα» είναι στην πραγματικότητα η Χρυσή Αυγή. Αυτό αναφέρει σε άρθρο του ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, με αφορμή τα όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες έξω από το θέατρο Χυτήριο με πρωταγωνιστές χρυσαυγίτες βουλευτές και μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων.

Ο Μητροπολίτης Παύλος εξαπολύει δριμεία κριτική στη Χρυσή Αυγή επισημαίνοντας πως «είναι θλιβερό ότι κάποιοι «χριστιανοί αγωνιστές» ταυτίσθηκαν μαζί της για να υπερασπισθούν τον Χριστό».

Οπως τονίζει ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης στο άρθρο του στο site εκκλησιαστικών ειδήσεων romfea.gr, «η Χρυσή Αυγή διώκει τον Χριστό, τον προσβάλλει και τον εξευτελίζει καθημερινά και το πράττει στα πρόσωπα των προσφύγων, των μεταναστών, ακόμα και των παιδιών».

Στο άρθρο του ο κ. Παύλος κάνει εκτενή αναφορά στο έργο «Corpus Christi» που ανεβαίνει στο θέατρο Χυτήριο, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «μέχρι τα πρόσφατα γεγονότα η αντικειμενική κριτική είχε αποφανθεί ότι πρόκειται για έργο αμφιβόλου καλλιτεχνικής αξίας», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «η ταύτιση της χυδαιότητας με την τέχνη δεν τιμά αυτούς που το επιχειρούν».

Υποστηρίζει επίσης ότι στην Εκκλησία είχαν περιέλθει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι συντελεστές της παράστασης επεδίωκαν την αντίδραση της Εκκλησίας για λόγους διαφημιστικούς. Για τον λόγο αυτόν, λέει, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να μην ασχοληθεί.

Για τους «χριστιανούς αγωνιστές». Ο κ. Παύλος απευθυνόμενος προς τους «χριστιανούς αγωνιστές», όπως τους αποκαλεί, χρησιμοποιώντας τις λέξεις εντός των εισαγωγικών, ρωτά: «Δεν είναι ο άνθρωπος εικόνα του Χριστού, όποιος κι αν είναι; Δεν είναι ένας μετανάστης, ένας πρόσφυγας, ελάχιστος αδελφός του Χριστού; Δεν είναι ο πλησίον της Παραβολής του Καλού Σαμαρείτη; Σύμφωνα, λοιπόν, με τη χρυσαυγίτικη αντίληψη θα έπρεπε ο Σαμαρείτης, βλέποντας τον πληγωμένο Ιουδαίο, να τον πετάξει στα σκουπίδια – τότε θα ήταν καλός». Και καταλήγει: «Κάθε εναγκαλισμός και χάιδεμα χριστιανού ή πολύ περισσότερο ιερωμένου προς τη Χρυσή Αυγή δείχνει μπέρδεμα φρικτό και ακύρωση της πίστης».

Μήνυση από Σεραφείμ. Στον αντίποδα όλων αυτών που επισημαίνει ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, πάντως, βρίσκεται ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας συνοδεία χρυσαυγιτών βουλευτών και υπέβαλε μήνυση εναντίον των συντελεστών της παράστασης «Corpus Christi».

Πάντως, συνεργάτες του επιχείρησαν χθες να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και υποστήριξαν μιλώντας στα «ΝΕΑ» ότι «κατά σύμπτωση» βρέθηκαν την ίδια ώρα στο αστυνομικό τμήμα ο Μητροπολίτης Πειραιώς και οι χρυσαυγίτες βουλευτές.