Για πρώτη φορά 1,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι δήλωσαν το 2010 μέσο ετήσιο εισόδημα από αγροτικές εργασίες 1.580 ευρώ, τίθενται στο στόχαστρο της Εφορίας αφού πλέον δεν θα φορολογούνται με τεκμαρτό προσδιορισμό, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά θα υποχρεωθούν από το 2013 να τηρούν βιβλία και στοιχεία και να φορολογούνται επί των κερδών τους, δηλαδή έσοδα μείον έξοδα, με συντελεστή που θα ξεκινήσει από 6% και σταδιακά, χρόνο με τον χρόνο, θα αυξάνεται.
Στο πακέτο των νέων φόρων για τους αγρότες που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα συμπεριλαμβάνονται, εκτός από τη φορολόγηση με βάση τον Κώδικα Βιβλίων Φορολογικών Στοιχείων, το σύστημα «έσοδα – έξοδα» από το 2014, δηλαδή με βάση το οικονομικό έτος 2013, και άλλα φοροεισπρακτικά μέτρα, όπως:
– Μείωση της επιστροφής του φόρου πετρελαίου κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ ετησίως (από τα 160 εκατ. ευρώ μειώνεται στα 130 εκατ. ευρώ το σχετικό κονδύλι).
– Μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ από το 2013 για το τρέχον οικονομικό έτος 2012 κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Ετσι, από το 11% το ποσοστό της επιστροφής θα πέσει στο 6% ενώ το σχετικό κονδύλι θα μειωθεί για τους αγρότες από τα 280 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως στα 152 εκατ. ευρώ. Από την επόμενη χρονιά, το 2014, και για το οικονομικό έτος 2013, οι αγρότες δεν θα λαμβάνουν επιστροφή ΦΠΑ, αφού θα φορολογούνται με βάση τα «έσοδα – έξοδα», άρα και ο ΦΠΑ θα συμψηφίζεται, όπως συμβαίνει με όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας.
Επί της ουσίας το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων από τους αγρότες που μέχρι σήμερα φορολογούνταν με βάση συντελεστές ανάλογα με τις καλλιέργειες που δήλωναν στο ΟΣΔΕ, η οποία μπορεί να φθάσει και στα 500 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ ήδη γίνεται εξοικονόμηση στις παροχές από το Δημόσιο της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ ετησίως από τις περικοπές στις επιστροφές ΦΠΑ και πετρελαίου. Στα μέτρα που προορίζονται για τον αγροτικό τομέα θα πρέπει να προστεθούν και εκείνα που αφορούν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ για την κύρια ασφάλισή τους, η οποία περιλαμβάνεται στο νέο πακέτο μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα.
Οπως αναφέρουν εκπρόσωποι των αγροτών, «σε γενικές γραμμές το πλήγμα θα είναι καίριο καθώς έρχεται σε μια περίοδο όπου ο αγροτικός κόσμος είναι «στεγνός» από ρευστότητα και για την προκαταβολή του 50% της επιστροφής του φόρου πετρελαίου που δόθηκε με σημαντική καθυστέρηση την περασμένη εβδομάδα (σύνολο 80 εκατ. ευρώ) επί περίπου πέντε ημέρες οι αγρότες σχημάτιζαν ουρές στα ταμεία των τραπεζών στην επαρχία για να πληροφορηθούν αν πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους τα 500 ευρώ ή τα 1.000 ευρώ κατά μέσον όρο που τους αναλογούν».
Ελληνες και Πορτογάλοι. Οπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των αγροτών, σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή Κώστα Βεργόπουλου, οι έλληνες και οι πορτογάλοι αγρότες έχουν στην Ευρώπη των 17 χωρών της ευρωζώνης τη μικρότερη κρατική ενίσχυση μέσω τέτοιων ενεργειών, όπως η επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο ή η επιστροφή ΦΠΑ.
Στη διαμόρφωση του εισοδήματος των ελλήνων ή των πορτογάλων αγροτών το Δημόσιο συμμετέχει με ποσοστό κάτω του 15% έναντι ποσοστού 50% στη Γαλλία και στις Κάτω Χώρες, 60% στη Γερμανία και σχεδόν 80% και άνω στις σκανδιναβικές χώρες. Για τον λόγο αυτόν, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν θα πρέπει να αναρωτιούνται ή να απορούν κάποιοι γιατί τα ελληνικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα δεν είναι ανταγωνιστικά ως προς τα ευρωπαϊκά όσον αφορά τις τιμές.