Κατά 40% μειώθηκαν οι εμφανείς καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία το 2010 έναντι του 2009 καθώς - όπως προκύπτει από το υπουργείο Οικονομικών - ο φόρος επί των τόκων που παρακρατήθηκε για τη χώρα μας μειώθηκε από 9,9 εκατ. ευρώ σε 5,9 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα.
Και αυτό επειδή οι Ελληνες καταθέτες στο εξωτερικό επέλεγαν τους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους. Σύμφωνα μάλιστα με επίσημο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, «διαφαίνεται η τάση κατεύθυνσης των αποταμιευτικών καταθέσεων προς χώρες - εδάφη τα οποία δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας που διοχετεύθηκαν μόνον σε ένα χρόνο και μετά τον θόρυβο για την ενδεχόμενη αποκάλυψη των ελλήνων πολιτών που μετέφεραν χρήματα στην Ελβετία».
Ωστόσο, οι ελβετικές Αρχές χαρακτηρίζουν προϊόντα βιομηχανικής κατασκοπείας τα επίμαχα CD που - όπως αναφέρουν πληροφορίες - συμπεριλαμβάνουν ονόματα ελλήνων καταθετών στις ελβετικές τράπεζες, με συνέπεια η ελληνική πλευρά να μην είναι σε θέση, τουλάχιστον προς το παρόν, να πληροφορηθεί τον πλήρη κατάλογο των ελλήνων καταθετών στις τράπεζες της Ελβετίας και ιδιαίτερα όσων διακίνησαν «παράνομο χρήμα».
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης σε έγγραφη απάντησή του προς τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως με αυτό το «μπλόκο», που θέτουν οι Αρχές της Ελβετίας, οι συγκεκριμένες πληροφορίες δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας έπειτα για την απόκτησή τους από την ελληνική πλευρά.

ΟΙ ΤΟΚΟΙ. Ωστόσο, βάσει εγγράφου του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε παλαιότερα στη Βουλή, τονίζεται ότι το ποσό της Ελλάδας από τους τόκους που προέκυψαν από τις καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες ανήλθε σε περίπου 6 εκατ. ευρώ το 2010, ενώ ήταν πολύ μεγαλύτερο αγγίζοντας τα 10 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά 2009. Αυτό το γεγονός, κατά την εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μετά τον θόρυβο που ξέσπασε πολλοί Ελληνες προτίμησαν τράπεζες σε χώρες που δεν εμπίπτουν στην κοινοτική νομοθεσία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από