Σκληρή στάση απέναντι στη φοροδιαφυγή είναι αποφασισμένη να τηρήσει η κυβέρνηση και το πρωτοφανές περιστατικό της Υδρας αποτελεί, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, πρώτης τάξεως αφορμή για να περάσει το γενικότερο μήνυμα ότι «η κατάλυση του κράτους δεν θα γίνει ανεκτή» και η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων θα είναι «άμεση και παραδειγματική».

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε με δύο γραμμές στις τάξεις του μέσω δηλώσεων δύο βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την πλευρά τους, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επισημαίνουν την ανάγκη για συνεχές χτύπημα της φοροδιαφυγής, ενώ επικρίνουν λογικές «αντίστασης» και «δικαιολόγησης» αλλά και πρακτικές «επικοινωνιακού χαρακτήρα».

Η κυβέρνηση που έστειλε το αυστηρό μήνυμά της με δήλωση του εκπροσώπου της Σίμου Κεδίκογλου, συμβολικά έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, διέγνωσε ότι το περιστατικό με τους αγανακτισμένους Υδραίους που αντέδρασαν και επιχείρησαν να ακυρώσουν στην πράξη φορολογικούς ελέγχους, πέραν της ουσίας, θα μπορούσε να αποτελέσει – τουλάχιστον σε μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου – το αρνητικό φόντο της επίσκεψης και των συναντήσεων του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ευρώπη. Πόσω μάλλον που η ελληνική «αδυναμία» στον τομέα αυτό έχει επισημανθεί από τους εταίρους και δανειστές ως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα επίτευξης των στόχων και ανάκαμψης της οικονομίας. Παράλληλα η κυβέρνηση εκτίμησε ότι ενόψει της λαίλαπας των μέτρων που έρχονται, ο μέσος πολίτης θα έπρεπε να αισθανθεί πως κανείς δεν εξαιρείται και οι επιτήδειοι δεν θα έχουν τύχη. Ετσι, επιχείρησε να στείλει, με τον υψηλότερο τόνο που μπορούσε, σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας για πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και ευθύνης όλων «να αναλάβουν το ηθικό και πρακτικό μερίδιο που τους αναλογεί».

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ».Το ΠΑΣΟΚ με σχόλιο του γραφείου Τύπου, αφού υπογράμμισε ότι ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής «είναι αταλάντευτος», τόνισε ότι «η υπόθεση της Υδρας εξέθεσε διεθνώς τη χώρα και επέτρεψε να αναπαράγονται αρνητικά και άδικα στερεότυπα κατά της Ελλάδας και των Ελλήνων». Υπογράμμισε επίσης ότι «δεν υπάρχει καμία κοινωνική ευαισθησία ούτε καμία προοδευτική θεωρία που να μετατρέπει τη φοροδιαφυγή σε αντίσταση». Τέλος, δεν έλειψαν και οι έμμεσες βολές στην κυβέρνηση με την επισήμανση ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους πρέπει, είτε με φυσικό είτε με ηλεκτρονικό τρόπο, να είναι διαρκώς παρούσες ώστε οι έλεγχοί τους να μη συνιστούν επικοινωνιακό γεγονός».

Η ΔΗΜΑΡ με δήλωση του στελέχους της Δημήτρη Χατζησωκράτη τόνισε ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής πρέπει να γίνεται «συστηματικά με πολλαπλούς ελέγχους και παντού». Επίσης επισήμανε με νόημα ότι «κάθε δικαιολόγηση από πολιτικά κόμματα της άρνησης ελέγχου (…) απλώς αναδεικνύει τον βαθιά συντηρητικό χαρακτήρα τους».

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ αναφέρει πως «η νομιμότητα που η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι θα επιβάλει με κάθε τρόπο απαιτεί από τη λαϊκή οικογένεια, που το εισόδημά της δεν αρκεί ούτε για να καλύψει τις βασικές της ανάγκες, να πληρώσει φόρο 800 και 1.000 ευρώ, να μην έχει πετρέλαιο θέρμανσης ούτε φάρμακα. Απαιτεί από τους μικρούς επιχειρηματίες που φυτοζωούν, να κλείσουν προκειμένου να διευρυνθούν οι προκλητικές φοροαπαλλαγές και τα προνόμια των μεγάλων επιχειρηματιών».