Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Μάιο το σύνολο των απασχολουμένων στη χώρα μας μειώθηκε κατά 7,7% σε σχέση με έναν χρόνο πριν και ο αριθμός των ανέργων ήταν 1.147.372. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και η τετραμηνιαία Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Απασχόληση και την Κοινωνική Κατάσταση στην ΕΕ, που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο. Οπως αναφέρεται, μόνο την τελευταία χρονιά οι άνεργοι στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 2 εκατομμύρια, με το σύνολό τους να φτάνει πλέον τα 24,5 εκατομμύρια και στις 27 χώρες-μέλη.

Εκτιμάται πως από το ξεκίνημα της κρίσης, τα τρία τελευταία χρόνια, χάθηκαν 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας λόγω της στασιμότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών. Ανάμεσα στο πρώτο τετράμηνο του 2008 και το αντίστοιχο του 2012, στον κλάδο της βιομηχανικής παραγωγής οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 9%, στον κατασκευαστικό κλάδο 15% και 2% στον κλάδο του εμπορίου.

«Η γενιά Υ – εργαζόμενοι ηλικίας μεταξύ 20 και 35 ετών – μετακινείται προς αναζήτηση δουλειάς ευκολότερα από τις προηγούμενες γενιές», λέει στα «ΝΕΑ» η Βενετία Κουσσία, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ανθρώπινου δυναμικού Manpower Group στην Ελλάδα. «Πιστεύουν πως η δουλειά δεν έχει πατρίδα και αφεντικό, όπως θεωρούσαν οι μπέιμπι μπούμερ. Ούτε απαραίτητα συγκεκριμένες απολαβές βάσει των προσόντων τους, κάτι που ήθελε να πιστεύει η γενιά Χ».

ΧΑΜΗΛΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ. Παρόλο που είναι δύσκολο να καταγραφεί η κινητικότητα εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης, η μετανάστευση επαγγελματιών από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται – σύμφωνα με τη Eurostat – πως έχει αυξηθεί. Πρόσφατα στοιχεία από τα μητρώα κοινωνικής ασφάλισης στη Γερμανία δείχνουν μια μικρή εισροή εργαζομένων, οι οποίοι προέρχονται από τις χώρες που πλήττονται από την κρίση.

Ωστόσο, σημειώνεται πως αυτή παραμένει ακόμα περιορισμένη σε σχέση με την αντίστοιχη κίνηση επαγγελματιών από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Οπως προκύπτει από στοιχεία του δικτύου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Απασχόλησης (EURES), ζήτηση για μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων – εκτός των αρχιτεκτόνων – υπάρχει και σε χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία και η Μ. Βρετανία, λέει στα «ΝΕΑ» η Κατερίνα Φλάκα, συντονίστρια του δικτύου EURES στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού δημιουργεί θέσεις εργασίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Πιο συγκεκριμένα – αναφέρει η ίδια – η Ολλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Νορβηγία και η Δανία αναζητούν γιατρούς, γεγονός που παρατηρείται και στη Γαλλία και την Ιταλία, αλλά για συγκεκριμένες ειδικότητες. Η Μάλτα, ειδικότερα, αναζητά νοσηλευτικό προσωπικό. Οσον αφορά τις κοινωνικές επιστήμες, η Αγγλία και η Γερμανία ζητούν κοινωνικούς λειτουργούς και παιδαγωγούς, ενώ γερμανικές και αυστριακές επιχειρήσεις στον τομέα του χειμερινού τουρισμού και της εστίασης αναζητούν γερμανόφωνο εποχικό προσωπικό.

ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΙΝΔΙΑ. Οπως εξηγεί η κ. Κουσσία, ο ρυθμός ανάπτυξης των ευρωπαϊκών χωρών έχει μειωθεί λόγω οικονομικής κρίσης, όπως ήταν αναμενόμενο, ενώ προσωπικό αναζητούν πλέον εντονότερα οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα. «Οι αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν αποφοίτους πανεπιστημιακών σχολών θετικών κυρίως επιστημών, τεχνικούς, αλλά και χειρώνακτες, που όμως έχουν σχετική εμπειρία σε εξειδικευμένους κλάδους», λέει. «Είναι εμφανές ότι στην Κίνα, για παράδειγμα, λείπουν 1 εκατομμύριο μεσαία και ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματος. Αντίθετα, η Ινδία απορροφά σήμερα στελέχη στον τομέα της πληροφορικής από κοινότητες της ομογένειάς της, σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία που βρίσκονται σε ύφεση», συμπληρώνει.