Μεγάλο ποσοστό συνταξιούχων με αναπηρία στο ασφαλιστικό ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς επίσης και συνταξιούχων που δεν έχουν υποβάλει καθόλου φορολογική δήλωση, εντόπισε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, συνεχίζοντας τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις στις καταβολές των συντάξεων που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος που υποβάλλονται στις Εφορίες.

Ειδικότερα στο ηλεκτρονικό δίχτυ της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων πιάστηκαν 28.456 συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ – ΤΕΒΕ (ποσοστό 12,6% επί του συνόλου) που είτε δεν δήλωσαν καθόλου στην Εφορία τις συντάξεις τους ή δήλωσαν μικρότερα ποσά από εκείνα τα οποία κατέβαλε το Ταμείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραδόθηκαν χθες στον υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Βρούτση από τους 230.138 συνταξιούχους, 16.351 (ποσοστό 7,13%) εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει καθόλου φορολογική δήλωση, 6.133 (ποσοστό 2,67%) δεν υπέβαλαν δήλωση παρότι υποχρεούνταν εφόσον είχαν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 6.000 ευρώ και 5.972 (ποσοστό 2,80%) δήλωσαν μικρότερη σύνταξη από αυτή που πραγματικά χορηγεί το Ταμείο. Τέλος, 18.048 είναι οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ με αναπηρία (ποσοστό 8,5%), αριθμός που θεωρείται από παράγοντες του υπουργείου Εργασίας μεγαλύτερος του κανονικού αφού ο γενικός μέσος όρος σε όλα τα Ταμεία είναι 7,7%.

«Ο αριθμός των πλασματικών συντάξεων που δίνονται δεν μπορεί να προσδιοριστεί» αποκάλυψε, πάντως σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Γιάννης Βρούτσης. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι ο «μόνος τρόπος αντιμετώπισης της νοσηρής αυτής κατάστασης είναι η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης ώστε να εντοπίζονται παραβάτες και να τιμωρούνται» .

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην επιβολή ποινών όχι μόνο για όσους λάμβαναν παράνομα επιδόματα ή συντάξεις, αλλά και για τους γιατρούς και τους δημόσιους υπαλλήλους που διευκόλυναν αυτές τις πρακτικές.

Οι συνταξιούχοι είτε δεν δήλωσαν καθόλου στην Εφορία τις συντάξεις τους ή δήλωσαν μικρότερα ποσά από εκείνα τα οποία κατέβαλε το Ταμείο