Μονόδρομος για τη σωτηρία της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) ήταν η μεταφορά της στην Τράπεζα Πειραιώς, όπως είπαν χθες ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κατά τη συζήτηση στη Βουλή, στην οποία ο κ. Προβόπουλος αποκάλυψε ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της ΑΤΕ μετέφερε το τελευταίο διάστημα 10 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας προκάλεσε αίσθηση όταν παραδέχθηκε ότι στην Τράπεζα της Ελλάδος έφτασαν καταγγελίες ότι «πολύ – πολύ υψηλόβαθμο στέλεχος της ΑΤΕ το τελευταίο διάστημα έστειλε στο εξωτερικό περίπου 10 εκατ. ευρώ». Ο ίδιος δήλωσε ότι ο νόμος απαγορεύει να αποκαλύψει τα στοιχεία, αλλά τόνισε πως τα ευρήματα έχουν σταλεί προς διερεύνηση στις αρμόδιες αρχές.

Στουρνάρας και Προβόπουλος, ενημερώνοντας χθες τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, υποστήριξαν πως η λύση που προκρίθηκε «έχει το μεγαλύτερο όφελος για το Δημόσιο και την κοινωνία» και ότι «είναι η πλέον συμφέρουσα για τους καταθέτες, τους εργαζόμενους, για το Δημόσιο,αλλά και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος».

«Η ΑΤΕ είχε συσσωρευμένα και χρόνια προβλήματα, κατεβλήθησαν φιλότιμες προσπάθειες από τη διοίκηση για να λυθούν αλλά δεν καρποφόρησαν», είπε ο υπουργός Οικονομικών κάνοντας γνωστό πως «η λύση έπρεπε να δοθεί εδώ και τρεις μήνες καθώς πίεζε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλιώς θα σταματούσε τη χρηματοδότηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ισχυρίστηκε πως «ακόμη και εάν αγνοηθεί η χρήση του 2011, που εκτάκτως επιβαρύνθηκε λόγω PSI, τα σωρευτικά κέρδη της ΑΤΕ στην περίοδο 1997-2010 μόλις φθάνουν τα 190 εκατ. ευρώ».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη χαρακτήρισε μαγικό το τίμημα των 95 εκατ. ευρώ τη στιγμή που – όπως είπε – «τόσο κοστίζει μόνον το μέγαρο Τσίλερ της ΑΤΕ», ενώ υποστήριξε ότι «το δημόσιο συμφέρον επέτασσε να βρεθεί αγοραστής από το εξωτερικό».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Μιχελογιαννάκης λέγοντας πως η πράξη αυτή «αποτελεί την πρώτη καταπάτηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών» και επεσήμανε ότι δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση του διοικητή της ΑΤΕ κ. Πανταλάκη για εξυγίανση και ανακεφαλοποίηση της τράπεζας.

Οι τόνοι ωστόσο ανέβηκαν όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε, σε έντονο ύφος, την άποψη ότι οι κ.κ. Γ. Στουρνάρας και Γ. Προβόπουλος «πραγματοποιούν το μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα, ληστεύουν τον αγροτικό κόσμο, δίνουν τη χαριστική βολή στην περιφέρεια» και ότι αν το κόμμα του έρθει στην κυβέρνηση, θα ακυρώσει την πώληση της ΑΤΕ.

Ο Ι. Στουρνάρας επανέλαβε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και έχουν ως εγγύηση αγροτική γη, ενώ ο Γ. Προβόπουλος διευκρίνισε πως αυτά ανέρχονται στα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η υποθηκευμένη αγροτική γη είναι αξίας πάνω από 20 δισ. ευρώ και στόχος είναι να φτάσει «στα ρεαλιστικά επίπεδα περίπου δύο δισ. ευρώ».

– Συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ είχε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει όλο το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας μετά τις εξελίξεις στην Αγροτική Τράπεζα ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.