Ντόμινο ανακατατάξεων έρχεται στον τραπεζικό χάρτη με μήλον της Εριδος αυτή τη φορά την Εμπορική Τράπεζα. Η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurobank κονταροχτυπιούνται για την απόκτηση της θυγατρικής τής Credit Agricole και ο Αύγουστος αναμένεται ιδιαίτερα θερμός.

Λίγες μόλις ημέρες μετά την απόκτηση του υγιούς τμήματος της ATEbank από την Πειραιώς, στο προσκήνιο έρχεται η Εμπορική. Ειδικά στην περίπτωση που η μητρική της Credit Agricole προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίησή της πριν την πουλήσει σε κάποια ελληνική τράπεζα, η απόκτηση της Εμπορικής θα είναι «κίνηση ματ» για τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Χθες η Alpha Bank επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της ανακοινώνοντας ότι έχει υποβάλει πρόταση στην Credit Agricole με στόχο την εξαγορά του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδας. Οπως αναφέρει μάλιστα σε επιστολή της στο Χρηματιστήριο, μέσω της πρότασης αυτής «περιορίζεται η χρήση κρατικών κεφαλαίων για την υλοποίηση της συναλλαγής, εναρμονίζεται με το πλαίσιο που έχει τεθεί από τις Αρχές και παράλληλα συμβάλλει στην αξιόπιστη αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Εντούτοις, παρά τις περί του αντιθέτου φήμες και τα σχετικά δημοσιεύματα, το ντιλ ανάμεσα στην Alpha και την Εμπορική δεν έχει κλείσει. Μάλιστα, στη χθεσινή ανακοίνωσή της η Alpha Bank διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας της με την Credit Agricole για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στις διαπραγματεύσεις με την Credit Agricole προσφέρει κεφαλαιακή στήριξη και το Paramount Fund του Κατάρ, το οποίο ήδη έχει ποσοστό στην Alpha Bank.

Το ενδιαφέρον της για την Εμπορική Τράπεζα δεν έχει κρύψει ούτε η Εθνική Τράπεζα, η οποία μάλιστα προ ημερών είχε επιβεβαιώσει το γεγονός ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με την Credit Agricole για την απόκτηση της Εμπορικής. Σύμφωνα μάλιστα με νεότερες πληροφορίες, η Εθνική έχει υποβάλει πρόταση στους Γάλλους, σύμφωνα όμως με κύκλους της τράπεζας δεν είναι διατεθειμένη να εμπλακεί σε «πόλεμο προσφορών» προκειμένου να την αποκτήσει.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο τράπεζες έχουν βρεθεί κοντά και ένα μεταξύ τους ντιλ δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη. Ταυτόχρονα, πάντως, η Εθνική φέρεται να έχει τα μάτια της ανοικτά και για την περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο φαίνεται ότι βρίσκεται σε τροχιά ιδιωτικοποίησης και στο οποίο έχει ποσοστό 6%.

Ο τρίτος υποψήφιος μνηστήρας είναι η Eurobank. Μπορεί επίσημα η τράπεζα να μην έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της, κύκλοι της όμως αναφέρουν ότι συμμετέχει στη διαδικασία και ελέγχει τα οικονομικά της Εμπορικής.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες έχει υπάρξει πρόταση από τη Eurobank προς την Credit Agricole, ενώ παράλληλα φήμες θέλουν να πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συνάντηση κορυφής ανάμεσα στις διοικήσεις των δύο τραπεζών.

Μετά την απόκτηση του υγιούς τμήματος της ΑΤΕbank από την Πειραιώς, η κινητικότητα στο στρατόπεδο της Eurobank είναι πλέον μεγάλη, ενώ δυνητικό ενδιαφέρον υπάρχει και για την περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο οποίο η Eurobank κατέχει ποσοστό 6%.