Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα διασχίσουν τη μεθόριο, και οι στρατιωτικές κινήσεις πιθανώς αποτελούν αυστηρά προληπτικό μέτρο μπροστά στην κλιμάκωση της βίας στη Συρία.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το σφυροκόπημα των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ κατά θέσεων ανταρτών στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη πόλη της Συρίας. συνεχίζεται. Τις τελευταίες δύο ημέρες, μετά την έναρξη της χερσαίας επίθεσης του στρατού, έχουν εγκαταλείψει το Χαλέπι 200.000 άμαχοι και όσοι μένουν πίσω βρίσκονται αντιμέτωποι με ελλείψεις τροφίμων και διακοπές ηλεκτροδότησης.

Με τη φράση «καρφί στο ‘φέρετρο’ του Άσαντ» σχολίασε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λίον Πανέτα τη σφοδρή αντεπίθεση των δυνάμεων του Άσαντ στο Χαλέπι. «Εάν (σ.σ. το καθεστώς) συνεχίσει αυτού του είδους την τραγική επίθεση εναντίον του ίδιου του λαού, τότε νομίζω ότι θα είναι ένα καρφί στο φέρετρο του Άσαντ» δήλωσε τη Δευτέρα.

«Καρφί στο φέρετρο του Άσαντ» λέει ο Λίον Πανέτα για το σφυροκόπημα στο Χαλέπι

Ως προς τις τουρκικές στρατιωτικές κινήσεις στη μεθόριο, δημοσιογραφικές πληροφορίες και αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως η φάλαγγα που κινείται προς τα σύνορα με τη Συρία μεταφέρει στρατεύματα και συστοιχίες πυραύλων, καθώς και άρματα μάχης.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα διασχίσουν τα σύνορα και οι κινήσεις των στρατευμάτων ίσως αποτελούν αυστηρά ένα προληπτικό μέτρο λόγω της κλιμάκωσης της βίας στη Συρία, επισημαίνει σε σχετικό του τηλεγράφημα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η τουρκική φάλαγγα αναχώρησε από βάση της επαρχίας Γκαζιαντέπ με κατεύθυνση νότια προς την επαρχία Κιλίς, όπου θα αναπτυχθούν τα στρατεύματα, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι τα στρατεύματα και τα οχήματα σταθμεύουν τώρα κατά μήκος μιας προστατευμένης με συρματόπλεγμα περιοχής στα σύνορα με τη Συρία.

Στην επαρχία Κιλίς έχει στηθεί ένας μεγάλος καταυλισμός για τους Σύρους πρόσφυγες.

Εν τω μεταξύ, ο υπαρχηγός της αστυνομίας στη συριακή πόλη Λαττάκεια, ένας υποστράτηγος, αυτομόλησε και διέφυγε στην Τουρκία στην διάρκεια της νύχτας της Κυριακής μαζί με άλλους 11 Σύρους αξιωματικούς, όπως δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος τη Δευτέρα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι πέραν των αξιωματικών περίπου 600 Σύροι πέρασαν στο έδαφος της Τουρκίας τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας τον αριθμό των Σύρων προσφύγων στο τουρκικό έδαφος σε περίπου 43.500.

Τους τελευταίους μήνες η Τουρκία έχει αναπτύξει αρκετές φορές στρατεύματα κατά μήκος των 911 χιλιομέτρων της μεθόριου με τη Συρία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, πρώην σύμμαχος του Άσαντ, είναι σήμερα εκ των σκληρότερων επικριτών του καλώντας τον να εγκαταλείψει την εξουσία έπειτα από 16 μήνες εξέγερσης που βάφεται στο αίμα.