Πώς κατάφεραν οι Ρωμαίοι να παραγάγουν κρασί στη Βόρεια Αγγλία; Μάλλον επειδή ο καιρός ήταν πιο ζεστός στους ρωμαϊκούς και μεσαιωνικούς χρόνους, όπως φανερώνει η ανάλυση των δακτυλίων των κορμών των δέντρων, που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάιντζ.

Σύμφωνα με την έρευνα των γερμανών ειδικών, τα τελευταία 2.000 χρόνια η μέση θερμοκρασία στη Βρετανία μειώνεται. Μόνο τον 20ό αιώνα η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει ξανά.

Ωστόσο, πριν από 2.000 χρόνια, και για πολύ καιρό, τα καλοκαίρια ήταν πολύ ζεστά στην περιοχή.

Οι δακτύλιοι των κορμών των δέντρων είναι ιδανικοί δείκτες του κλίματος στο παρελθόν, για αυτό οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αυτή τη μέθοδο στην έρευνά τους.

Τις ψυχρές περιόδους του παρελθόντος διέκοψαν δύο εποχές όπου η θερμοκρασία σημείωνε άνοδο. Η μία είναι γνωστή και συνέβη τον Μεσαίωνα. Η άλλη όμως ήταν άγνωστη έως τώρα και συνέβη στους ρωμαϊκούς χρόνους, όταν η μέση θερμοκρασία ήταν υψηλότερη κατά έναν βαθμό Κελσίου από ό,τι σήμερα.

Η περίοδος αυτή, από το 21 μ.Χ. έως το 50 μ.Χ., είχε διαφύγει της προσοχής των παλαιοκλιματολόγων.

«Ο ένας βαθμός Κελσίου είναι σημαντική διαφορά, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά τη μέση αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας τον τελευταίο αιώνα μιλάμε για άνοδο μικρότερη από έναν βαθμό» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Γιαν Εσπερ.

Οι επιστήμονες αποδίδουν την αργή πτώση της θερμοκρασίας τα τελευταία 2.000 χρόνια σε αλλαγές στην τροχιά της Γης, που την απομάκρυνε από τον Ηλιο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Climate Change».