Δεκάδες χαμογελαστά παιδιά με ειδικές ανάγκες – κάποια από αυτά πάνω σε αναπηρικά αμαξίδια, κάποια άλλα παραπαίοντας ή υποβασταζόμενα – συμμετείχαν στους «Παραολυμπιακούς Αγώνες του Μποπάλ» σε μια προσπάθειά να καταγγείλουν την παρουσία του ομίλου χημικών Dow Chemical μεταξύ των χορηγών των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Τα ξημερώματα της 3ης Δεκεμβρίου 1984, η έκρηξη που σημειώθηκε στο εργοστάσιο φυτοφαρμάκων της Union Carbide, θυγατρική της Dow Chemical, στην πόλη Μποπάλ της Ινδίας, είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση 40 τόνων του θανατηφόρου μεθυλικού ισοκυανίου – πρόκειται για ένα από τα τοξικότερα αέρια που υπάρχουν – με τρομακτικές συνέπειες για τους κατοίκους της. Το υγρό μετατράπηκε αμέσως σε αέριο σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 χιλιάδες ανθρώπους και επηρεάζοντας ακόμη 500 χιλιάδες που έκτοτε υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Εκατό παιδιά, ηλικίας μεταξύ πέντε και δεκαέξι ετών, πήραν μέρος σε δέκα διαφορετικά αθλήματα στους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν μία ημέρα πριν από την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου σε ένα λασπωμένο γήπεδο του Μποπάλ κοντά στο εργοστάσιο όπου συνέβη το δυστύχημα. Πέρα από το να καταγγείλει τη στενή σχέση της Dow Chemical με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, η διοργάνωση των συγκεκριμένων «Παραολυμπιακών» αποσκοπούσε στο να αναδείξει την αναλγησία της εταιρείας αναφορικά με την καταβολή περαιτέρω αποζημιώσεων. Οι επιζήσαντες του χειρότερου βιομηχανικού δυστυχήματος στον κόσμο υποστηρίζουν ότι ο αμερικανικός κολοσσός τους οφείλει χρήματα, ενώ οι δικηγόροι της εταιρείας πιστεύουν πως η συγκεκριμένη προσπάθεια αποσκοπεί στο εύκολο κέρδος. Θεωρούν καιροσκοπική την απόπειρα δυσφήμισης της εταιρείας καθώς για τους ίδιους το όλο ζήτημα έχει λήξει εδώ από το 1989 και ύστερα από την καταβολή αποζημίωσης ύψους 382 εκατ. ευρώ. Οι επιζήσαντες ζητούν ακόμη 6,5 δισ. ευρώ. Οι δικηγόροι της Dow Chemical εκφράζουν τη συμπάθειά τους προς τα θύματα αλλά κατηγορούν τους ακτιβιστές ότι προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία. Τονίζουν ότι το εργοστάσιο όπου σημειώθηκε το δυστύχημα δεν άνηκε στη Dow Chemical εκείνη την περίοδο και πως αγοράστηκε πολλά χρόνια αργότερα, ενώ ο συμβιβασμός που επετεύχθη με την ινδική κυβέρνηση απαλλάσσει την εταιρεία από οποιαδήποτε άλλη ευθύνη.

Μερικά από τα παιδιά που πήραν μέρος σ’ αυτούς τους αγώνες καταγγελίας κρατούσαν σκούπες για να υπενθυμίσουν στην εταιρεία ότι οφείλει ακόμη να καθαρίσει την περιοχή την οποία μόλυνε. Κάποιοι από τους γονείς κρατούσαν πλακάτ πάνω στα οποία ήταν γραμμένα συνθήματα όπως «Μην επιτρέψετε στην Dow Chemical να μολύνει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες» ή «Η συμμετοχή της Dow Chemical στους Ολυμπιακούς θα πρέπει να κάνει τους Βρετανούς να ντρέπονται». Ωστόσο η Dow Chemical παραμένει μεταξύ των βασικών χορηγών των Αγώνων. Το 2010 υπέγραψε 10ετή συμφωνία συνεργασίας με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ύψους 80 εκατ. ευρώ. Η διακοσμητική κορδέλα αξίας 9 εκατ. ευρώ που θα τυλιχτεί γύρω από το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου είναι δική της χορηγία.