Ολα ξεκίνησαν στο μισοσκόταδο, τρεις μήνες πριν από την τελετή έναρξης στο γιαπί του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας, όταν μια βρετανίδα δημοσιογράφος έγραψε ότι τριγύριζε ανενόχλητη για ώρα στις ημιτελείς εγκαταστάσεις μέχρι τη σύλληψή της. Ακολούθησαν επικριτικά δημοσιεύματα για τα χαλαρά μέτρα ασφαλείας, τρομολαγνικά σενάρια για επιθέσεις, ακόμα και σκέψεις αθλητών να μποϊκοτάρουν τους Αγώνες ή να φέρουν τους σωματοφύλακές τους. Τώρα ήρθε η σειρά του Λονδίνου να ζήσει τις δικές του μέρες αμφισβήτησης.

Η δημοσιογράφος Λόρα Πικ διηγιόταν τον Μάιο του 2004 στην εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου πώς εισέβαλε στο ΟΑΚΑ. Πώς ένας υπάλληλος της εταιρείας φύλαξης την κέρασε μπίρα, την ξενάγησε στα νταμάρια, της επέτρεψε να κυκλοφορήσει μόνη και την προειδοποίησε για την περίπολο των αστυνομικών. Οπως έγραψε η Πικ, τα ελαστικά μέτρα ασφαλείας που συνάντησε θα μπορούσε να τα είχε εκμεταλλευτεί κάποιος τρομοκράτης και να συντόνιζε την έκρηξη μιας βόμβας τρεις μήνες μετά, σε ένα κατάμεστο στάδιο. (Περίπου όπως είχε σκοτωθεί εκείνη την περίοδο ο Πρόεδρος της Τσετσενίας, Αχμάντ Καντίροφ, από μια βόμβα που είχε φυτευτεί στα θεμέλια του σταδίου στο Γκρόζνι.) Το άρθρο της Πικ προκάλεσε τότε ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο: συναντήσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γεώργιου Βουλγαράκη με τον βρετανό πρέσβη και παρέμβαση της υπουργού Αθλητισμού της Βρετανίας που συνιστούσε ψυχραιμία στους συμπατριώτες της καθώς το ΟΑΚΑ βρισκόταν ακόμη σε φάση ανακατασκευής, η Βρετανία είχε επιβλέψει την εκπαίδευση 2.000 Ελλήνων σε θέματα ασφαλείας και το κόστος της φύλαξης θα ήταν τριπλάσιο σε σχέση με τους Αγώνες του Σίδνεϊ. Το κακό όμως είχε ήδη γίνει. Στους ολυμπιακούς κύκλους είχε φωλιάσει η ανασφάλεια.

Αυτές τις ημέρες η Πικ ειδικεύεται ως σύμβουλος επικοινωνίας στη διαχείριση κρίσεων και μιλάει σε συνέδρια στη Βρετανία για το πώς «μια εταιρεία πρέπει να χειρίζεται τη φήμη της, να χρησιμοποιεί τους νόμους για την ενημέρωση προς όφελός της και να διατηρεί τον έλεγχο όταν γίνεται στόχος των ΜΜΕ». Το Λονδίνο ίσως έχει ανάγκη από αυτές τις συμβουλές. Οι πρώτες ανησυχίες για τα μέτρα ασφαλείας προέκυψαν μετά την αδυναμία της ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης G4S να παρέχει στους διοργανωτές το προσωπικό που είχε συμφωνήσει.

Οπως το 2004 οι βρετανοί δημοσιογράφοι αναφέρονταν σε βομβιστικές επιθέσεις του «Επαναστατικού Αγώνα» για να εντείνουν την ανασφάλεια ενόψει των Αγώνων, έτσι και τώρα ξένοι συνάδελφοί τους ανησυχούν για το Λονδίνο μετά το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα κατά Ισραηλινών στη Βουλγαρία.

Στο οχυρωμένο Λονδίνο η αστυνόμευση έχει ενισχυθεί. Σε κομβικούς σταθμούς του μετρό όπως στο King’s Cross κυκλοφορούν στις αποβάθρες αστυνομικοί ζωσμένοι με πολυβόλα. Στα τουριστικά μέρη οι ουρές προχωρούν πιο αργά. Στο Βρετανικό Μουσείο ο έλεγχος τσαντών είναι υποχρεωτικός σε αντίθεση με πέρσι. Ωστόσο δεν είναι ακατόρθωτο να ξεγλιστρήσει κάποιος από το δίχτυ της ασφάλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ένας βοηθός του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ενωσης (EBU) είχε ξεχάσει πρόσφατα τη διαπίστευσή του αλλά τον άφησαν να περάσει στο ολυμπιακό πάρκο χωρίς φασαρίες.