Εμπλοκή προέκυψε χθες με την κατάθεση των ρυθμίσεων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Βουλή, η οποία αναβλήθηκε για τη Δευτέρα, οπότε και θα δοθούν στη δημοσιότητα οι οριστικές αλλαγές στον νόμο-πλαίσιο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, αιτία της αναβολής είναι κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις οι οποίες έπρεπε να γίνουν στο νομοσχέδιο. Σημειώνεται ότι οι προωθούμενες αλλαγές στον νόμο έχουν πάρει το «πράσινο φως» από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι και συζήτησαν την Πέμπτη κατά τη συνάντησή τους το θέμα των βελτιώσεων. Οι αλλαγές, με σημαντικότερη εκείνη που αφορά τη διαδικασία της ανάδειξης των νέων Συμβουλίων Διοίκησης, φαίνεται ότι εξασφαλίζουν ευρύτερη συναίνεση στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Αναμένεται πάντως να συζητηθούν στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων που προγραμματίζεται για την Τρίτη. Οπως σχολίαζαν χθες κυβερνητικοί κύκλοι, «οι αλλαγές εξασφαλίζουν ότι τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν και θα λειτουργήσουν ομαλά από τη νέα ακαδημαϊκή περίοδο».

Την ίδια στιγμή, πάντως, διατυπώνονται αντιδράσεις από μερίδα πανεπιστημιακών. Μετά το σχόλιο που ανήρτησε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Ορέστης Καλογήρου στο facebook, με το οποίο δήλωνε ότι «η πανεπιστημιακή αντιμεταρρύθμιση ξεκίνησε και θα ήθελα να μας εξηγήσει κάποιο μέλος του Τομέα Παιδείας της ΔΗΜΑΡ σε τι θα διαφέρει το πανεπιστήμιο του νόμου 1268 από αυτό που προτείνουν», ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκης με επιστολή του προς τους βουλευτές δηλώνει επίσης την αντίθεσή του στις αλλαγές. «Πληροφορηθήκαμε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, μετά την επιμονή του κ. Κουβέλη, συμφώνησαν κατ’ ουσίαν να απενεργοποιήσουν τον νόμο 4009/11 για δύο χρόνια. Εύγε! Από σήμερα θα γνωρίζουν όλοι οι πολίτες ότι, αν δεν θέλουν να εφαρμόσουν έναν νόμο, θα κωλυσιεργούν στην εφαρμογή του και η Πολιτεία θα τους επιβραβεύει. Οσοι δε αφελείς θελήσουν να υπερασπιστούν και να εφαρμόσουν έναν νόμο, ας γνωρίζουν ότι θα χλευαστούν και θα γελοιοποιηθούν», γράφει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ. Γρυσπολάκης.

Μία από τις βασικές αλλαγές που έρχονται στον νόμο Διαμαντοπούλου είναι η πρόβλεψη ότι η ανάδειξη νέων Συμβουλίων Διοίκησης μέσα από την εκλογική διαδικασία θα γίνει με ευθύνη των πρυτανικών Αρχών μέσα στο φθινόπωρο, διαφορετικά θα υπάρξουν κυρώσεις. Παράλληλα, ενισχύονται οι ακαδημαϊκές αρμοδιότητες της Συγκλήτου, τη στιγμή που τα οικονομικά και διοικητικά θέματα θα τα διαχειρίζεται το Συμβούλιο Διοίκησης. Ωστόσο πανεπιστημιακοί τόνιζαν ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα καθώς ο πρύτανης ή ο πρόεδρος του ΤΕΙ δεν θα μπορεί να καλεί σε συνεδρίαση το Συμβούλιο κάθε φορά που θα υπάρχει η ανάγκη να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για ζητήματα οικονομικής φύσεως, άρα θα πρέπει να λαμβάνει μόνος του την απόφαση και τις ευθύνες.