Οταν η Ανγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε στο μουσικό Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ με το ίδιο φόρεμα που είχε φορέσει πριν από τέσσερα χρόνια στην ίδια εκδήλωση, η λεπτομέρεια δεν διέφυγε από τον γερμανικό Τύπο που υποκλίθηκε σύσσωμος στο πνεύμα οικονομίας της Καγκελαρίου. Η κοινή γνώμη δεν θα είχε διαφορετική άποψη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 64% των γερμανών πολιτών συμφωνεί με την αυστηρή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή τους ενώ μόλις το 32% ζητεί χαλάρωση. Ισως λοιπόν η εξήγηση για την εμμονή του Βερολίνου σε μια πολιτική που στα μάτια της υπόλοιπης Ευρώπης μοιάζει επικίνδυνη, να βρίσκεται στη γερμανική κουλτούρα. Η αποστροφή στα χρέη και η έμφαση στην οικονομική πειθαρχία προέρχονται κατά πάσα πιθανότατα από το τραύμα που έχει αφήσει στη γερμανική κοινωνία η οικονομική κατάρρευση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και η ακόλουθη άνοδος του ναζισμού.

ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ. Ο φόβος αυτός έχει δημιουργήσει μια κουλτούρα συνετής οικονομικής διαχείρισης. Η πιστωτική κάρτα αποτελεί ένα σχεδόν άγνωστο είδος οικονομικής συναλλαγής για τους Γερμανούς. Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ είναι γνωστό στην υπόλοιπη Ευρώπη ως «γερμανικό χαρτονόμισμα» επειδή τυπώθηκε εξαιτίας της επιμονής του Βερολίνου. Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης μόλις που ξεπερνά το 40%, όταν στον ευρωπαϊκό Νότο φθάνει στο 80%.

Ο γερμανικός τρόπος ωστόσο αρχίζει να χάνει υποστηρικτές και στη Γερμανία. Τα συνδικάτα και οι επιχειρηματίες έχουν αρχίσει να ανησυχούν ότι η επιμονή στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και το δόγμα της «τάξης στο σπίτι» που έχει επιβάλει η Γερμανία στους χρεωμένους εταίρους της είναι όλο και πιο πιθανό να τινάξει τα θεμέλια του κοινού νομίσματος στον αέρα, γεγονός που θα παρασύρει τη γερμανική οικονομία στον όλεθρο. «Η Μέρκελ κάνει καλά που θέλει να σώσει το ευρώ, αλλά το κάνει με λάθος τρόπο», τόνιζε προ ημερών ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γερμανίας. Εκτιμάται ότι η έξοδος από το κοινό νόμισμα θα στοίχιζε στη Γερμανία περισσότερα από 3 τρισ. ευρώ, δηλαδή ενάμισι ακαθάριστο εθνικό προϊόν της χώρας. «Θα είχαμε ένα κύμα χρεοκοπιών και εκτόξευση της ανεργίας», εξηγεί ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ στον γερμανικό Τύπο. Είναι κάτι που ο επιχειρηματικός κόσμος στη Γερμανία γνωρίζει πολύ καλά στέλνοντας το δικό του μήνυμα: ο δείκτης εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών και των επενδυτών στη γερμανική οικονομία έχει μειωθεί επικίνδυνα.