Οι ενστάσεις της Τουρκίας για την τελική χωροθέτηση του φράχτη που κατασκευάζεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Νομού Εβρου «μεταθέτουν» τα εγκαίνια για τα τέλη του Οκτώβρη, όπως προανήγγειλε ο κ. Δένδιας. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, ο φράχτης θα είχε εγκαινιασθεί στο τέλος του Ιουνίου.

Οι βροχές που έπεσαν στην περιοχή καθυστέρησαν τα έργα, αλλά στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που συνόδευσαν χθες τον κ. Δένδια στην επιθεώρηση του έργου διαπίστωσαν πως τα τελικά σημεία όπου θα χτισθούν οι κολόνες και οι πυραμίδες στήριξης του συρματοπλέγματος έχουν μετακινηθεί κατα τι προς την ελληνική πλευρά.

Από τον Εβρο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας υποσχέθηκε συνολική λύση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης ενώ σχολιάζοντας την κατασκευή του φράχτη τη χαρακτήρισε «μέρος της λύσης του προβλήματος».

«Οποιαδήποτε προσπάθεια μέσα στη χώρα είναι καταδικασμένη, αν οι πύλες εισόδου παραμένουν ανοιχτές. Θα επιχειρήσουμε λοιπόν να τις σφραγίσουμε» τόνισε ο κ. Δένδιας που προανήγγειλε επίσης την αύξηση της αστυνομικής δύναμης στην περιοχή.

25 κέντρα κράτησης. Η κυβέρνηση πάντως κρατάει ως επτασφάγιστο μυστικό τις τοποθεσίες που έχουν επιλεγεί για τη δημιουργία των 25 χωρών κράτησης για τις οποίες δεσμεύτηκε το υπουργείο προκειμένου να αποφυγεί τις οξείες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Σύμφωνα πάντως με καλά πληροφορημένες πηγές, πρόθεση του υπουργείου είναι να λειτουργήσουν τρεις-τέσσερις χώροι κράτησης στην Αττική και σε γειτονικούς νομούς, εκτός από τους πέντε που ήδη λειτουργούν, ενώ οι υπόλοιποι χώροι κράτησης θα κατασκευαστούν στη Θράκη και σε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα που αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου παράνομων μεταναστών.

Λύση για την Αμυγδαλέζα. Χθες λύθηκε και τυπικά το ζήτημα των λυόμενων οικίσκων που χρησιμοποιούνται από την Ελληνική Αστυνομία στον χώρο κράτησης της Αμυγδαλέζας. Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Ανάπτυξης κ. Στ. Καλογιάννης ενέκρινε την προσωρινή παραχώρηση των 378 λυόμενων οικίσκων της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων στην ΕΛ.ΑΣ. για την επόμενη δεκαετία και έτσι μπήκε τέλος σε μια «κόντρα» που παρέμενε ανοικτή από την εποχή που υπουργός υποδομών ήταν ο Μάκης Βορίδης και υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.