Την ίδια στιγμή, «για συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους» ανακοινώθηκε στους 71 βουλευτές του κόμματος ότι, εκτός από την παρακράτηση του 20% της βουλευτικής αποζημίωσης για τις ανάγκες του κόμματος, θα παρακρατείται άλλο ένα 20% για ενίσχυση δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η Κουμουνδούρου, η οποία έχει να αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες τη μετατροπή της σε ενιαίο κόμμα και χρειάζεται να «ισορροπήσει» τις διαφορετικές φωνές στο εσωτερικό της, που θα ήθελαν ακόμη πιο δυναμική αντιπολίτευση, επιλέγει να ανεβάσει τους τόνους ενόψει της έλευσης της τρόικας.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ. Η διαβεβαίωση του κ. Τσίπρα χθες ότι «για πρώτη φορά η αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση», η προτροπή προς τους βουλευτές «να μην τους αφήνετε σε ησυχία» και εκφράσεις όπως «παίζουν με ανακοινώσεις παιδικής χαράς σαν αυτές που μας απαντά κάθε απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος» έγιναν δεκτές με μεγάλη ικανοποίηση από το στρατόπεδο των υπερμάχων της «σκληρής αντιπαράθεσης» με την κυβέρνηση. Πρόκειται κυρίως για μέλη της πτέρυγας των ευρωσκεπτικιστών, όπως το Αριστερό Ρεύμα και ορισμένες συνιστώσες, όπως οι Ενεργοί Πολίτες του Μανώλη Γλέζου, οι οποίοι είναι υπέρ της συμπόρευσης στην αντιπολίτευση και με άλλα κόμματα και κυρίως το ΚΚΕ.

Δύο ήταν τα ειδικότερα θέματα στα οποία επικέντρωσε την κριτική του ο κ. Τσίπρας: το ένα ήταν ο διαχωρισμός της Αγροτικής Τράπεζας σε «καλή» – χωρίς χρέη – και «κακή» και η πώληση της «καλής»• το δεύτερο, οι εξελίξεις στη Χαλυβουργία. Για το πρώτο ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για πληροφορίες, έκανε λόγο για «προμελετημένο έγκλημα» και διαβεβαίωσε ότι «δεν θα περάσει έτσι. Η διαπλοκή και οι υπηρέτες της θα μας ξαναβρούν μπροστά τους». Στην ίδια γραμμή ήταν οι αναφορές του και για την πιθανότητα πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Σε ό,τι αφορά τη Χαλυβουργία ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εκτός από υποστηρικτής των συμφερόντων των δανειστών μας, γίνεται και συνήγορος στενών επιχειρηματικών συμφερόντων απέναντι στους εργαζομένους ξεπληρώνοντας ενδεχομένως προεκλογικά γραμμάτια». Και διά του «σκιώδους» υπουργού Εργασίας Δημήτρη Στρατούλη ζητεί από την κυβέρνηση να αποσύρει τα ΜΑΤ από τη Χαλυβουργία ως ικανή και αναγκαία κίνηση για να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εργαζόμενοι, εργοδοσία και κράτος προκειμένου να βρεθεί λύση.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε, τέλος, στην έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής προαναγγέλλοντας την κατάθεση σχεδίου νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη ρύθμιση δανείων στις τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις προεκλογικές του εξαγγελίες, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να διαγραφούν τα χρέη ανέργων και όσων αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν, ενώ ζητεί κούρεμα στο ύψος των περικοπών του εισοδήματος όλων των υπολοίπων. Εκτός από τον νόμο για τη σύγχρονη «σεισάχθεια», πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να φέρει το επόμενο διάστημα και σχέδιο νόμου για την απλή αναλογική.