Στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΣΥ και στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού βασίζεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να ισοσκελίσει τη νέα μαύρη τρύπα στη φαρμακευτική δαπάνη ενόψει της τρόικας. Στο μεταξύ, οδηγίες για επιπλέον περιστολή των δαπανών έλαβαν οι διοικητές των νοσοκομείων, καθώς οι προϋπολογισμοί έχουν ξεφύγει. Ετσι, σε μια προσπάθεια αυτοχρηματοδότησης των νοσοκομείων αλλά και εξοικονόμησης δαπανών η κυβέρνηση φαίνεται να επενδύει στον ιατρικό τουρισμό. Τα στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν ότι το 2009 περισσότεροι από 4 εκατομμύρια ασθενείς ταξίδεψαν σε άλλη χώρα αναζητώντας ποιοτικότερη ή φθηνότερη περίθαλψη.
Το 2012 εκτιμάται ότι ο αντίστοιχος αριθμός ασθενών θα ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια ευρώ, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι εκτός από τα ιδιωτικά νοσοκομεία, «χρυσό» κρύβουν και εκείνες οι κλινικές των δημοσίων νοσοκομείων που έχουν αποκτήσει διεθνή αναγνώριση.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ινστιτούτου Οπτικής και Ορασης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το Ινστιτούτο, που έχει την έδρα του στο Ηράκλειο Κρήτης, έχει κεντρίσει τα επιστημονικά βλέμματα από το 1989, όταν ανακάλυψε και εφάρμοσε την τεχνική LASIK - δηλαδή τη διόρθωση υψηλών αμετρωπιών (μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού) με τη χρήση laser. Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο Ιωάννης Παλλήκαρης, καθηγητής Οφθαλμολογίας και πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον τελευταίο χρόνο περίπου 200 ξένοι έβγαλαν εισιτήριο με προορισμό τη χώρα μας για θέματα που αφορούσαν την όρασή τους είτε ως ασθενείς είτε ως θεράποντες ιατροί.
Πάντως και σύμφωνα με μελέτη που επεξεργάζεται ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας, τουλάχιστον δέκα σύγχρονα νοσοκομεία στην περιφέρεια θα μπορούσαν να αποτελέσουν το δίκτυο ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού. Μάλιστα και σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις τα ταμεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων - δημοσίων και ιδιωτικών - θα μπορούσαν να ενισχυθούν κατά 500 εκατομμύρια ευρώ σε ένα έτος.

Ως αναξιοποίητος «θησαυρός» αναμένεται να παρουσιαστεί στους τεχνοκράτες της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και η ακίνητη περιουσία. Ερευνα του 2006 αποτίμησε τα κτίρια, τα διαμερίσματα και τα οικόπεδα που ανήκουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα στα 2 δισ. ευρώ, όμως στελέχη εκτιμούν ότι η πραγματική τους αξία είναι έως και πέντε φορές υψηλότερη.
Στην πράξη όμως η αξιοποίησή της δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και αυτό γιατί έξι στα δέκα ακίνητα αντιστοιχούν στην κατηγορία «ειδικός σκοπός», που σημαίνει ότι υπόκεινται σε νομικούς περιορισμούς, σε 15 περιπτώσεις λείπουν νομικά έγγραφα, άρα το τοπίο είναι «θολό», ενώ υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις όπου μόνον η «ψιλή κυριότητα» έχει παραχωρηθεί στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα η επικαρπία να ανήκει σε άλλο πρόσωπο νομικό ή φυσικό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από