Ηδη στις ΗΠΑ δόθηκε την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως για την κυκλοφορία του πρώτου φαρμάκου για την πρόληψη του AIDS, της εταιρείας Gilead Sciences.

Ωστόσο, όπως επισήμανε η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η χρήση του αντιρετροϊικού φαρμάκου Truvada δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τους κανόνες για ασφαλές σεξ, όπως είναι η χρήση προφυλακτικού.

Οι εξελίξεις όμως δεν σταματούν εδώ: σύμφωνα με τους «Τάιμς» η εταιρεία Glaxo αναμένεται να παρουσιάσει στην Ουάσιγκτον τα αποτελέσματα μιας νέας «φιλικής» θεραπείας για τους ασθενείς με AIDS. Αφορά χάπι που χορηγείται μία φορά την ημέρα (με τη δραστική ουσία dolutegravir) και φαίνεται ότι μπορεί να περιορίσει την παρουσία του ιού στον οργανισμό κατά 88%.

Ενδεικτική των προσδοκιών που έχουν δημιουργήσει οι εξελίξεις στην έρευνα για την αντιμετώπιση της νόσου είναι η δήλωση της Φρανσουάζ Μπαρέ-Σινουσί, η οποία μοιράστηκε μαζί με δυο ακόμα κορυφαίους ερευνητές το Νομπέλ Ιατρικής για την ανακάλυψη του ιού του AIDS. Η ίδια επιμένει ότι θεραπεία είναι εφικτή χάρη στις επιστημονικές προόδους και σε μια νέα παγκόσμια κινητοποίηση προς τον σκοπό αυτόν – άποψη που μοιράζονται και άλλοι επιστήμονες.