Ο ηλικιωμένος…

… άνδρας, κρατώντας σφιχτά μια ξύλινη μαγκούρα, προσπαθεί να ανέβει τα σκαλιά ενός παλιού αυστριακού ξενοδοχείου, λίγα μέτρα μακριά από τις πολυσύχναστες παραλίες στο παραθαλάσσιο θέρετρο Μπεϊντάχε στην Κίνα. «Είναι συγγενής του Τσου Ενλάι – πρωθυπουργού κατά τη διακυβέρνηση του Μάο. Εχει ξανάρθει εδώ» ψιθυρίζει ο μάνατζερ του εστιατόριου στους τουρίστες που βρίσκονται στο διπλανό τραπέζι. Σε οποιαδήποτε άλλη πόλη θα ήταν ασυνήθιστο να συναντήσει τυχαία κάποιος έναν συγγενή του Τσου. Το καλοκαίρι όμως, οι ηγέτες του κομμουνιστικού κόμματος και οι οικογένειές τους συνωστίζονται στο Μπεϊντάχε. Η πόλη που βρίσκεται 300 χιλιόμετρα ανατολικά του Πεκίνου γίνεται το κέντρο του μικρόκοσμου των κομματικών αξιωματούχων. Εδώ κάθε καλοκαίρι πλατσουρίζουν, τρώνε, κουτσομπολεύουν και πάνω από όλα διαμορφώνουν το μέλλον της Κίνας. Στο ίδιο μέρος παραθέριζε και ο Μάο ενώ συγκαλούσε τα επίσημα κονκλάβια του κόμματος.

Δολοπλοκίες…

… δίπλα στο κύμα λαμβάνουν χώρα μέσα στις προστατευμένες βίλες των εν ενεργεία και συνταξιούχων ηγετών στο παραθαλάσσιο θέρετρο. Κομματικά στελέχη διαπραγματεύονται μεταξύ τους σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν στους συμμάχους τους μια θέση στο Πολιτμπιρό και στη Μόνιμη Επιτροπή. Οι υποψήφιοι θα εκλεγούν επισήμως το φθινόπωρο κατά το 18ο Συνέδριο του Κόμματος στο Πεκίνο. Σύμφωνα με έναν από τους κατοίκους της πόλης Μπεϊντάχε «οι πραγματικές διαμάχες λύνονται εδώ, και εδώ θα ληφθούν όλες οι αποφάσεις».

Οι ανεπίσημες…

… συνομιλίες αναμένεται να αρχίσουν προς το τέλος του Ιουλίου και να συνεχιστούν τον Αύγουστο. Θεωρητικά η άποψη των σημερινών μελών του Πολιτμπιρό και της Μόνιμης Επιτροπής είναι η πιο καθοριστική για το ποιος θα τους διαδεχθεί. Παρ’ όλα αυτά, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η κρίση του πρώην προέδρου Ζιανγκ Ζεμίν, παρά το γεγονός ότι έχει συνταξιοδοτηθεί και είναι άρρωστος, καθώς και η άποψη του Προέδρου Χου και του αντιπροέδρου Σι Τζινπίνγκ (φωτογραφία). Φέτος, όμως, οι διαβουλεύσεις περιπλέκονται περισσότερο λόγω του σκανδάλου γύρω από τον πρώην ηγέτη του Κόμματος στην Τσονγκτσίνγκ, Μπο Σιλάι. Η ανάμειξη της συζύγου του στον θάνατο του βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους κομματικούς μηχανισμούς, οι οποίοι αδυνατούν μέχρι στιγμής να επιλύσουν το θέμα. Ακόμη μία διάσταση των διαπραγματεύσεων που προκαλεί έντονες συζητήσεις είναι η πιθανότητα να μειωθούν τα μέλη της Μόνιμης Επιτροπής από εννέα σε επτά. Η πρόταση που φαίνεται να χαίρει της υποστήριξης του Προέδρου Χου έχει ως στόχο σύμφωνα με κάποιους αναλυτές την ανάσχεση της εδραίωσης ομάδων συμφερόντων σε κορυφαίες θέσεις.

Οι συζητήσεις…

… αυτές, όμως, φαίνεται να απέχουν χιλιόμετρα από την καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων του Μπεϊντάχε. Σύμφωνα με τα λεγόμενα συνταξιούχου αξιωματούχου, οι τωρινοί ηγέτες δεν καταδέχονται να κολυμπήσουν στα βρώμικα νερά της παραλίας. Τσαλαβουτούν μόνο σε πισίνες με φιλτραρισμένο θαλασσινό νερό, παραχωρώντας στους ντόπιους το προνόμιο να πλατσουρίζουν στην καφέ θάλασσα της περιοχής. «Τι κληρονόμησαν όλοι αυτοί από τους πατεράδες τους;» αναρωτιέται ο εν λόγω κύριος. «Αυτό που θα έπρεπε να είχαν κληρονομήσει είναι η συντροφικότητα της επανάστασης».