Συνεχίζουν την απεργία τους με απόφαση της πλειοψηφίας της γενικής τους συνέλευσης οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία μετά το επεισοδιακό άνοιγμα της πύλης του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο με εντολή εισαγγελέα και παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης την περασμένη Παρασκευή.

Με 164 ψήφους υπέρ και πέντε κατά, οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία επέλεξαν το Σάββατο να βαδίσουν προς νέες κινητοποιήσεις. Η πολύωρη συνέλευσή τους πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας μία ημέρα μετά τις συγκρούσεις με δυνάμεις των ΜΑΤ στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων είχαν συλληφθεί έξι απεργοί εναντίον των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος με τις κατηγορίες της παράνομης βίας και παραβίασης δικαστικής απόφασης (που αφορούσε στην επαναλειτουργία του εργοστασίου) και παραπέμφθηκαν να δικαστούν σε τακτική δικάσιμο.

Χθες, στην είσοδο της μονάδας είχαν σβήσει τα σημάδια της σύγκρουσης, η κυκλοφορία διεξαγόταν χωρίς προβλήματα και μόνο δύο κλούβες της Αστυνομίας παρέμεναν στην πύλη. Το Σαββατοκύριακο η είσοδος στο εργοστάσιο επιτρεπόταν μόνο σε όσους επιθυμούσαν να δουλέψουν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων, η πλειοψηφία εκείνων που άρχισαν να εργάζονται είναι διοικητικοί υπάλληλοι και όχι εργάτες. Πάντως, περίπου εκατό εργαζόμενοι έχουν πιάσει ξανά δουλειά στο εργοστάσιο. Σήμερα το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο συμπαράστασης στους απεργούς στις 19.30 στην Πλατεία Ομονοίας.

Η απεργία στη Χαλυβουργία μετράει εννέα μήνες. Αρχισε όταν η επιχείρηση λόγω οικονομικών προβλημάτων και πτώση στις εξαγωγές πρότεινε νέο εργασιακό καθεστώς με μειωμένο ωράριο. Οι εργαζόμενοι δεν δέχτηκαν και προχώρησαν στην πολύμηνη απεργία, η οποία όμως κρίθηκε παράνομη στις αρχές του περασμένου μήνα.

Την περασμένη Παρασκευή υπάλληλοι της Χαλυβουργίας που επιθυμούσαν να εργαστούν προπηλακίστηκαν από συναδέλφους τους.

Κατά του ανοίγματος του εργοστασίου και της αστυνομικής επέμβασης τοποθετήθηκε σε ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Μετά από εννέα μήνες και ενώ υπήρξε μια προσπάθεια συνεννόησης ώστε να σταματήσει ο αγώνας χωρίς να γυρίσουν ηττημένοι οι απεργοί στα σπίτια τους κάποιοι αποφάσισαν ξαφνικά ότι πρέπει να τσακιστεί αυτός ο αγώνας» δήλωσε. Η αστυνομική επιχείρηση που έγινε με εντολή εισαγγελέα σε εφαρμογή της δικαστικής απόφασης που έκρινε παράνομη την απεργία προκάλεσε αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία ενώ με την Επιχείρηση Ανοιχτή Χαλυβουργία η κυβέρνηση έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι «δεν θα ανεχθεί φαινόμενα αυθαιρεσίας».