«Ψυχή» της πρωτοβουλίας είναι ο Αντριου Λιβέρης – φέρεται να είναι και ο άνθρωπος που έπεισε τον Μπιλ Κλίντον να έρθει στη χώρα μας – αλλά και ο ελληνοκύπριος επιχειρηματίας Γιώργος Δαυΐδ. Ο 58χρονος Λιβέρης, ένας από τους 50 πλουσιότερους έλληνες ομογενείς στις ΗΠΑ, με περιουσία ύψους 70 εκατομμυρίων δολαρίων, είναι επικεφαλής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες χημικών στον κόσμο, της Dow Chemicals. Οπως δήλωσε χθες, «συνδυάζοντας την υποστήριξη και την τεχνογνωσία της Διεθνούς Διασποράς και της κοινότητας των φιλελλήνων, η Ελληνική Πρωτοβουλία θα παρέχει άμεσης και ζωτικής σημασίας υποστήριξη στην εξασφάλιση της ευημερίας υπαρχόντων αλλά και νέων οργανισμών, ενώ παράλληλα θα ενθαρρύνει τη συνεχή εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις εκείνες που θα αποτελέσουν τα θεμέλια για το μέλλον της χώρας. Μια προσπάθεια στην οποία είμαστε όλοι μαζί».

Παράλληλα με τη δημιουργία νέων προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης, η Ελληνική Πρωτοβουλία θα συνεργαστεί και με ήδη υπάρχουσες φιλανθρωπικές οργανώσεις για να ενισχύσει το έργο τους. Η Hellenic Initiative έχει ήδη στενή συνεργασία με το Ιδρυμα Λεβέντη στην Ελλάδα αλλά και με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και θα συνεργαστεί με εταίρους στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, καθώς και με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σημαντικό ρόλο στην πρωτοβουλία έχουν ακόμη ο μεγαλοδικηγόρος της Νέας Υόρκης Τζορτζ Στάμας, ο «γκουρού» των επενδύσεων Τζον Κάλαμος και ο δισεκατομμυριούχος με ηγετική θέση στην αμερικανική βιομηχανία τροφίμων Ντιν Μητρόπουλος. «Συνεργαζόμενοι με αξιόπιστους και καθιερωμένους οργανισμούς, θα εντοπίσουμε τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουμε. Στόχος είναι να δημιουργηθεί η βάση η οποία θα υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και θα ενισχύσει τις επενδύσεις» σημείωσε σχετικά ο Στάμας.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία είναι ακόμη ο αυστραλιανός μεγαλοδικηγόρος Νίκολας Πάπας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας Mizuho Securities Τζον Κουδούνις, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς Μπιλ Ανθολις. Από το 1995 ως το 1999 ο Ανθολις ήταν διευθυντής διεθνών οικονομικών σχέσεων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, όπου είχε και τη θέση του προσωπάρχη για τις Συνόδους του G8 το 1997 και το 1998, ενώ επί Κλίντον ήταν νούμερο 2 της ομάδας του αμερικανού προέδρου για την πολιτική έναντι της κλιματικής αλλαγής.

Τζορτζ Στάμας

Από τους πιο επιφανείς δικηγόρους στις ΗΠΑ. Συνεργάτης στα γραφεία της Ουάσιγκτον και της Νέας Υόρκης της νομικής εταιρείας Kirkland & Ellis, δίνει τις συμβουλές του σε κορυφαίες αμερικανικές και πολυεθνικές εταιρείες. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, το 1995 αναδείχθηκε από το περιοδικό «The Mareican Lawyer» ως ένας από τους σημαντικότερους δικηγόρους στις ΗΠΑ κάτω των 45 ετών.

Nτιν Μητρόπουλος

Με περιουσία 1,2 δισ. δολάρια ο 66χρονος μετανάστης βρίσκεται στο νούμερο 368 της λίστας του «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ. Πριν από έναν χρόνο, η εταιρεία του, Metropoulos & Co., πλήρωσε 250 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει τη μεγαλύτερη ιδιωτική ζυθοποιία στη Β. Αμερική. Ο Μητρόπουλος έχει μακρά ιστορία σε εταιρείες τροφίμων, τις οποίες έχει μεταμορφώσει σε κολοσσούς.

Τζον Κάλαμος

Τα αμερικανικά Μέσα τον αποκαλούν τον «δισεκατομμυριούχο της διπλανής πόρτας». Η εταιρεία του, Calamos Asset Management, διαχειρίζεται περισσότερα από 20 δισ. δολάρια, ενώ ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν περιουσία ύψους ενός δισ. δολαρίων. Υπηρέτησε στην Αεροπορία, διάστημα κατά το οποίο γοητεύθηκε από τις πτυχές διαχείρισης κινδύνου των μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων.

Τζορτζ Σακελλάρης

Από τους πλουσιότερους έλληνες ομογενείς, με περιουσία ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Το 2000 ίδρυσε την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Amaresco, η οποία έχει γραφεία σε 34 πολιτείες και σε 5 καναδικές επαρχίες. Ιδρυτικό μέλος της Εθνικής Ενωσης Ενέργειας Εταιρειών Υπηρεσιών (NAESCO), είχε προτείνει την ανάπτυξη προγραμμάτων διαχείρισης από την πλευρά της ζήτησης (DSM).