Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν για το πακέτο παροχής βοήθειας περίπου 100 δισ. ευρώ και τους όρους του Mνημονίου της Ισπανίας κατά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε χθες. Την ίδια ώρα όμως τα προβλήματα για την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ συνεχώς μεγαλώνουν και ο κόσμος που ασφυκτιά από τη λιτότητα έχει βγει στους δρόμους.

Η Ισπανία εξακολουθεί να δέχεται μεγάλες πιέσεις από τις αγορές, καθώς το κόστος δανεισμού της έχει βρεθεί ξανά στα ύψη, ενώ στη χώρα συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις για τα μέτρα, με αποτέλεσμα να γίνονται καθημερινά μαζικές διαδηλώσεις κατά των περικοπών και των νέων φόρων, οι οποίες μάλιστα συνοδεύονται από εκτεταμένα επεισόδια.

Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς καλείται να εφαρμόσει τη σκληρή λιτότητα που του επιβάλλει η τρόικα για να πάρει δανεικά από τους Ευρωπαίους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τώρα η ισπανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα σχέδια για τη μείωση του ελλείμματος σε 3% έως το 2014, γεγονός που μπορεί να σημάνει νέα επίπονα μέτρα λιτότητας και νέες αντιδράσεις από εργαζομένους και συνταξιούχους. Επίσης, με βάση το ίδιο Μνημόνιο οι τράπεζες θα βρεθούν υπό πολύ αυστηρή εποπτεία.

Στα προβλήματα του Ραχόι προστέθηκε χθες και η Βαλένθια, η οποία έγινε η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας που ζήτησε βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση για να καλύψει τις υποχρεώσεις της και να ενταχθεί σε πακέτο παροχής ρευστότητας. Η Μαδρίτη θα διαθέσει τώρα 18 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις ημιανεξάρτητες περιφέρειες της χώρας. Επιπλέον η Μαδρίτη προβλέπει μεγαλύτερη ύφεση για το 2013 (0,5% από 0,2% προηγουμένως).

Η κρίση έχει επεκταθεί και στην Ιταλία και η χώρα πρέπει να προσπαθήσει να μην αναγκαστεί να ζητήσει διεθνή οικονομική βοήθεια προειδοποίησε ο Μάριο Μόντι. Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας χτύπησε ακόμη καμπανάκι ότι η κρίση έχει πλήξει το ευρωπαϊκό νόμισμα.

ΕΠΙΘΕΣΗ. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ισπανίας ξεπέρασαν ξανά το 7%. Την ίδια στιγμή η διαφορά στο κόστος δανεισμού της Ισπανίας με αυτό τη Γερμανίας (σπρεντ) έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών αγγίζοντας τις 600 μονάδες βάσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ισπανία δανείζεται για περίοδο δέκα χρόνων με επιτόκιο που είναι υψηλότερο κατά 6% από αυτό με το οποίο δανείζεται η Γερμανία, το οποίο αποτελεί το σημείο αναφοράς.

Ουσιαστικά η Μαδρίτη δεν έχει πλέον πρόσβαση σε δανεισμό από τις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι εκτιμήσεις ότι η χώρα μπορεί τελικά εκτός από τη βοήθεια για τις τράπεζες να ζητήσει βοήθεια και για την κάλυψη των εσωτερικών της αναγκών.

Δεν είναι τυχαίο ότι υπουργός Προϋπολογισμού Κριστομπάλ Μοντόρο προειδοποίησε ότι τα ταμεία της Ισπανίας έχουν σχεδόν αδειάσει και πως η βασική στήριξη της χώρας αυτό το διάστημα προέρχεται από τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΡΙΣΗ. Το Eurogroup ενέκρινε και επίσημα το Μνημόνιο για την παροχή βοήθειας προς την Ισπανία που θα επιτρέψει στη Μαδρίτη να δανειστεί έως 100 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λουκ Φριντέν, όπως μετέδωσε το Ρόιτερ.

«Επισημοποιήσαμε όσα συζητήσαμε κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων Eurogroup. Εγκρίναμε επισήμως το Μνημόνιο που ορίζει τους όρους με βάση τους οποίους η Ισπανία μπορεί να δανειστεί χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της… Υπάρχει έγκριση και από τους 17 υπουργούς (Οικονομικών της ευρωζώνης) και αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί. Τα χρήματα δεν θα εισρεύσουν (στην Ισπανία) αμέσως, επειδή συνεχίζεται η ανάλυση των αναγκών συγκεκριμένων τραπεζών», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ακριβές ποσό που θα διατεθεί στις ισπανικές τράπεζες δεν θα γίνει αμέασως γνωστό και αναμένεται να προσδιοριστεί τον Σεπτέμβριο.