Η κυβέρνηση δεν θα πάει φέτος διακοπές. Αυτή είναι η απόφαση του Πρωθυπουργού που έχει κατανοήσει ουσιαστικά πως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι η σιωπηρή παράταση που έχουν δώσει οι εταίροι προκειμένου η ελληνική πλευρά να δώσει δείγματα γραφής, προτού ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις για τη χώρα τον Σεπτέμβριο.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πλήρη επίγνωση της «τελευταίας ευκαιρίας» που έχει η Ελλάδα να διεκδικήσει καλύτερους όρους για το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής και γνωρίζει πολύ καλά ότι στις αποσκευές του, κατά τα τέλη Αυγούστου, όταν θα ταξιδέψει στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την Καγκελάριο της Γερμανίας δεν πρέπει να έχει υποσχέσεις αλλά αποφάσεις, χρονοδιαγράμματα και αποτελέσματα.

Για τον λόγο αυτό ο κόκκινος συναγερμός θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες στο κυβερνητικό επιτελείο με τους εξής στόχους: να ολοκληρωθούν οι θεσμικές και νομοτεχνικές παρεμβάσεις που συνδέονται με τις αποκρατικοποιήσεις, να γίνουν πράξη οι πρώτες συγχωνεύσεις – καταργήσεις οργανισμών, φυσικά να βρεθούν τα 3,5 δισ. ευρώ που απομένουν για να κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ. της επόμενης διετίας.

Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος υπογραμμίζει ότι «όλα αυτά πρέπει να γίνουν τις επόμενες ημέρες», ώστε να έχει τη δυνατότητα η ελληνική πλευρά να θέσει τις δικές της αντιπροτάσεις στα πολιτικά όργανα της ΕΕ.

«Εάν θέλουμε να μας ακούσουν πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα», είναι η φράση που ακούγεται πολύ συχνά στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου κρατούν μικρό καλάθι μέχρις ότου οι εταίροι στείλουν και τα ανάλογα σήματα.

Η στρατηγική «πρώτα τα αποτελέσματα – μετά οι δηλώσεις» φαίνεται, λένε στο Μαξίμου, και από την επιλογή του Πρωθυπουργού να μη βγαίνει δημόσια, αφήνοντας την επικοινωνία στους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Ετσι, η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να ψηφίσει σχέδιο νόμο που θα περνάει το μήνυμα των αποκρατικοποιήσεων, ειδικότερα θα καταργεί τις διατάξεις που ορίζουν το Δημόσιο ως μέτοχο τουλάχιστον του 51% στους δημόσιους οργανισμούς στρατηγικής σημασίας, ενώ έως τα τέλη Αυγούστου θα προωθήσει τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις 270 φορέων του Δημοσίου με μετατάξεις προσωπικού.

Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχεί για την εσωτερική συνοχή της, παρότι γνωρίζει την εντονότατη πίεση που θα ασκηθεί ιδιαίτερα σε έναν από τους τρεις εταίρους, τη ΔΗΜΑΡ, από την αντιπολίτευση. «Η Δημοκρατική Αριστερά γνωρίζει τι χρειάζεται να γίνει και τα περιθώρια που υπάρχουν, δεν θα έχουμε πρόβλημα εκεί», τονίζει το ίδιο στέλεχος.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζεται και για το «κλειδί της επιτυχίας», δηλαδή το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Μετά την απροθυμία των υπουργών να συνεισφέρουν στη μείωση των λειτουργικών και άλλων δαπανών του τομέα που εποπτεύουν και τη δυσαρέσκεια του Μαξίμου για το θέμα αυτό, το κλίμα άλλαξε και έτσι το οικονομικό επιτελείο κατάφερε να πλησιάσει περισσότερο στον στόχο, που ακόμα βεβαίως δεν έχει κλείσει.

Παράλληλα η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την ονομαστική αναφορά στον εκπρόσωπο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκο Φωτόπουλο στη Βουλή, επιλέγει να συνεχίσει το σκληρό μπρα ντε φερ με τους συνδικαλιστές και, κατ’ επέκταση, με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ που προσφέρουν πολιτική κάλυψη σε περιπτώσεις όπως η κατάληψη της Χαλυβουργίας. Στο πεδίο της αντιπαράθεσης με τους συνδικαλιστές, το μήνυμα Σαμαρά περί εφαρμογής των νόμων παίρνει νέες διαστάσεις και προοιωνίζεται σκληρές συγκρούσεις ενόψει των αποκρατικοποιήσεων, ενώ η Χαλυβουργία είναι το πρώτο κρας τεστ λένε κυβερνητικές πηγές.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι ο Πρωθυπουργός δεν προτίθεται να κάνει διακοπές, ίσως μια – δυο ημέρες τον Δεκαπενταύγουστο που θα πάει στην Πύλο. Κατά τα άλλα, ισχύει η πρωθυπουργική οδηγία σε κάθε μέλος της κυβέρνησης να ενημερώνει το Μέγαρο Μαξίμου «όταν πρόκειται να ταξιδέψει εκτός Αθήνας», αφού «δεν υπάρχει ούτε μία μέρα για χάσιμο».