Οπως κατήγγειλε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του ΔΣ του Ασύλου κ. Ιωάννα Ηλιάδη, οι βαριά πάσχοντες βρίσκονται πλέον στο έλεος του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Τα χρέη του Ταμείου (του τρέχοντος έτους και παλαιότερων ετών) αγγίζουν πλέον τα τρία εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να «στραγγαλίζεται» η αξιοπρέπεια των ασθενών.

Σημειώνεται ότι το Ασυλο Ανιάτων παρέχει τις υπηρεσίες του σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και έχουν ανάγκη από συνεχή ιατρική φροντίδα, καθώς στο 80% των περιπτώσεων είναι κατάκοιτοι. Οι υπόλοιποι ασθενείς αντιμετωπίζουν κινητικά και νευρολογικά προβλήματα, τα οποία χρήζουν αυξημένης φροντίδας από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα

Η τραγική καθυστέρηση της εξόφλησης των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ έχει ως συνέπεια να στερέψουν τα όποια ταμειακά αποθέματα και να παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι οι λογαριασμοί.

Το αποτέλεσμα είναι:

*Να μην έχουν σιτισθεί οι ασθενείς με κρέας εδώ και 1,5 μήνα, γιατί οι προμηθευτές κρέατος έχουν διακόψει την πίστωση προς το Άσυλο.

Ηδη, ο υποσιτισμός των ασθενών έχει αρχίσει να προκαλεί συμπτώματα και επιδείνωση της κατάστασής τους, ειδικά στους κατάκοιτους ασθενείς που έχουν ανάγκη από βιταμίνες, σίδηρο και λευκώματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπλοκές από την καθήλωσή τους στο κρεβάτι. Αρκετοί ασθενείς εμφανίζουν επίμονες κατακλίσεις, λοιμώξεις του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος, σοβαρή αναιμία, κ. λπ.

* Να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και φάρμακα καθημερινής χρήσης για κατάκοιτους και ανάπηρους ασθενείς, όπως αλοιφές, πολυβιταμινούχα σκευάσματα, κολλύρια, αντιμικροβιακά, γάζες, πάνες, κ. λπ.

·Να είναι απλήρωτοι οι 170 εργαζόμενοι  και γιατροί του Ασύλου Ανιάτων από τον περασμένο Μάρτιο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωσή τη δική τους και των οικογενειών τους.

Εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ

Σε αδιέξοδο βρίσκεται το Ίδρυμα, όπως υπογράμμισε  η κ. Ηλιάδη, η οποία πρόσθεσε ότι παρά τις εντατικές προσπάθειες κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες ώστε να βρεθεί λύση οι πόρτες παραμένουν ερμητικά κλειστές.

«Γι' αυτό το λόγο επιδώσαμε στον ΕΟΠΥΥ εξώδικη διαμαρτυρία προκειμένου να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους ασθενείς. Παράλληλα, με επιστολές μας προς τους υπουργούς Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας τους ενημερώνουμε για την κατάσταση που επικρατεί. Το επόμενο μας βήμα θα είναι να απευθυνθούμε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, καθώς πλέον κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε η κ. Ηλιάδη.

Παρέμβαση Σαμαρά

Μετά από παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο διευθυντής του γραφείου του Κώστας Μπούρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό για το θέμα που προέκυψε με το κόψιμο του ρεύματος στο Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη επειδή δεν έχει πληρωθεί το «χαράτσι». 

Ο κ. Ζερβός έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις λέγοντας πως η διακοπή έγινε από λάθος επειδή ο λογαριασμός φαινόταν σε όνομα ιδιώτη και αμέσως η ΔΕΗ απoκατέστησε το ρεύμα στο Aσυλο.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αποτελούμενη από τους βουλευτές Ζωή Κωνσταντοπούλου, Μαρία Μπόλαρη, Κώστας Ζαχαριάς, Ανδρέας Ξανθός επισκέφθηκε το ασυλο Ανιάτων της Κυψέλης.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα αναφέρονται τα ακόλουθα:

Πρόκειται για στυγνή, ανάλγητη πρακτική, η οποία εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των πιο ευπαθών ομάδων, των ασθενών και των απόρων.

Εκείνων  στους οποίους κάθε πολιτισμένη πολιτεία οφείλει μέριμνα και πρόνοια. Πρόκειται επίσης, για πράξη που παραβιάζει ευθέως το νόμο, αλλά και το υπερνομοθετικό και συνταγματικό πλαίσιο προστασίας των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Πρόκειται, εν ολίγοις, για έγκλημα, από τα πλέον αποτρόπαια. Ζητείται η άμεση απόδοση ευθυνών, αφού το φιλότιμο προφανώς εξέλιπε προ πολλού. Δηλώνουμε αλληλέγγυοι στους ασθενείς και τους εργαζόμενους που με αυταπάρνηση αναπληρώνουν τα κενά της πολιτείας.

Ενημέρωση Βενιζέλου

Επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό είχε, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιπποκράτους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, προκειμένου να ενημερωθεί για τους λόγους διακοπής της παροχής ρεύματος στο Ασυλο Ανιάτων. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ζερβός εξήγησε στον κ. Βενιζέλο ότι η ΔΕΗ αποκατέστησε το ρεύμα και ότι η διακοπή έγινε από λάθος, καθώς ο λογαριασμός εκδιδόταν σε όνομα ιδιώτη και δεν υπήρχε πουθενά η ένδειξη ότι ο καταναλωτής ήταν το Ασυλο.

Τι απαντά η ΔΕΗ

«Με αφορμή αναφορές ΜΜΕ που κάνουν λόγο για αποκοπή της ηλεκτροδότησης του Ασύλου Ανιάτων στην περιοχή της Κυψέλης, στην Αττική, ο ΔΕΔΔΗΕ γνωστοποιεί ότι συνεργείο του προέβη στην ενέργεια αυτή για ληξιπρόθεσμες οφειλές ρεύματος.

Η ΔΕΗ ουδέποτε είχε ενημερωθεί πως ο εν λόγω αριθμός παροχής αφορούσε το «Ασυλο Ανιάτων», καθώς ήταν δηλωμένο σε όνομα ιδιώτη χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Επισημαίνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ αποκατέστησε σε σύντομο χρονικό διάστημα την ηλεκτροδότηση και αφού πρώτα ενημερώθηκε ότι η συγκεκριμένη παροχή ανήκει σε ίδρυμα.

Η ΔΕΗ ζητά συγνώμη για την όποια ταλαιπωρία προκλήθηκε και υπενθυμίζει την αναγκαιότητα για υπεύθυνη ενημέρωση των υπηρεσιών της από τους καταναλωτές, ειδικά όταν οι δραστηριότητές τους έχουν κοινωφελή χαρακτήρα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από