«Θα πρέπει κανείς να σέβεται όσα κάνουν οι άλλοι. Από το 2009 έως το 2010 ελήφθησαν στην Ελλάδα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που αντιστοιχούν σχεδόν στο 5% του ΑΕΠ», είπε ο κ. Ασμουσεν, διευκρινίζοντας, όμως, ότι ούτε αυτά αρκούν.

Πρόσθεσε ότι «αν όμως αυτό το ποσοστό μεταφερθεί στα γερμανικά δεδομένα, θα σήμαινε περίπου 125 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε ένα χρόνο. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πραγματικές δυσκολίες σε κάθε κυβερνητικό συνασπισμό. Επομένως, πρέπει τουλάχιστον να πούμε: ‘Μπράβο, κάτι είναι κι αυτό!’».

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της Ευρώπης, ο γερμανός τραπεζίτης εκτίμησε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συνοχής μιλώντας μάλιστα για «έκδηλη διάσπαση Βορρά - Νότου, που δεν την είχα βιώσει τα προηγούμενα 10 με 15 χρόνια. Θα πρέπει να την ξεπεράσουμε γρήγορα».

Εξήγησε ακόμα ότι «ή τα κράτη θα προβούν σε ενοποίηση περαιτέρω πολιτικών πεδίων και θα εκχωρήσουν εθνική κυριαρχία ή η Ευρώπη θα διασπαστεί».

Ο ίδιος εξέφρασε ανησυχία και για το ενδεχόμενο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας να κρίνει αντισυνταγματικούς τους νόμους που ψήφισε η γερμανική Βουλή για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

«Σε περίπτωση ενός ‘όχι’ από την Καρλσρούη θα εκλείψει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης», δήλωσε, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι δεν θέλει να δώσει συμβουλές στους ανεξάρτητους δικαστές, αλλά αν υπάρξει αρνητική απόφαση, «ο ESM υπό τη σχεδιαζόμενη μορφή του θα ναυαγούσε».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από