Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού εξέφρασε τη διαμαρτυρία του διότι – όπως είπε – δεν ζητήθηκε η άποψή του, ανέφερε ότι είχε πει την άποψή του στον κ. Παπανδρέου για το τι έπρεπε να γίνει, θύμισε πως είχε συμπτωματικά μια περιπέτεια υγείας και ότι αναγκάστηκε να πάει και ο ίδιος στις Κάννες για λόγους προστασίας του κύρους της χώρας.

«Εκρινα ότι έπρεπε να πω το αυτονόητο, ότι η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ δεν τίθεται σε δημοψήφισμα, ποτέ δεν είχε πει κανείς ότι μπορούμε να κάνουμε δημοψήφισμα για το αν η Ελλάδα θα μετάσχει στο ευρώ» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι το δημοψήφισμα δεν εντάσσεται στην προγραμματική σύγκλιση της κυβέρνησης, «δεν είναι πάνω στο τραπέζι και δεν πρέπει να είναι πάνω στο τραπέζι».

Είναι ενδεικτικό ότι ο Β. Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη ότι ο Γ. Παπανδρέου «πιθανότατα θα ήταν ακόμη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ» εάν δεν μεσολαβούσαν τα γεγονότα γύρω από το δημοψήφισμα καθώς, όπως είπε, ήταν μεγάλη η επιτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28ης και 29ης Οκτωβρίου.

Να σημειωθεί ότι στις 31 Οκτωβρίου στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ (αμέσως μετά την ομιλία Παπανδρέου) ο κ. Βενιζέλος είχε αναφέρει πως η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, η προσφυγή στην άμεση βούληση του ελληνικού λαού, είναι η λύτρωση από το δράμα που βιώνει η χώρα και εμείς μαζί με τη χώρα. Μία ημέρα όμως μετά κύκλοι του τότε υπουργού Οικονομικών είχαν προβεί σε διαρροές από τις οποίες διαπιστώνονταν οι αποστάσεις του κ. Βενιζέλου από την απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος.