Σε κούρεμα από 10% έως 40% οδηγούνται τα εφάπαξ βοηθήματα που καταβάλλουν στους ασφαλισμένους τους 21 Ταμεία, όχι μόνο στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για Ταμεία τα οποία χορηγούν μεγαλύτερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Μάλιστα εξετάζεται η περικοπή να γίνει αναδρομικά από 1-1-2012 σε όσες αποφάσεις πληρωμής δεν έχουν εκδοθεί. Πάντως αντί για περικοπές (στο εφάπαξ) διατυπώνονται προτάσεις για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Σύμφωνα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, τα ποσά των εφάπαξ που πληρώνονται θα πρέπει να είναι πλήρως ανταποδοτικά σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι δικαιούχοι. Οι προσαρμογές, ωστόσο, θα γίνουν και με βάση την οικονομική κατάσταση των επιμέρους τομέων - πρώην Ταμείων Πρόνοιας που έχουν συγχωνευτεί στα ενιαία Ταμεία. Ειδικά για το ελλειμματικό Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) οι προτάσεις που αναμένεται συζητηθούν κατά τη συνάντηση που έχει προγραμματισθεί να γίνει σήμερα του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και τη διοίκηση του Ταμείου προβλέπουν τα εξής:
1 Νέα περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων από 15% έως 22%.
2 Επιβολή νέας εισφοράς ή παρακράτηση μέρους της εισφοράς αλληλεγγύης.
3Αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για την καταβολή του βοηθήματος. Δηλαδή δικαιούχοι εφάπαξ να είναι όσοι θα έχουν τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης. Για όσους έχουν 12 έως 25 υπάρχει πρόταση να επιστρέφονται εντόκως οι εισφορές που θα έχουν καταβληθεί, ενώ για εκείνους που θα έχουν εισφορές από 6 έως 12 χρόνια, να επιστρέφονται είτε άτοκες όλες οι εισφορές, είτε έντοκες κατά ποσοστό 70%.
4Αύξηση των ασφαλισμένων που καταβάλλουν εισφορές στο Ταμείο Πρόνοιας (π.χ. με την υποχρεωτική υπαγωγή στο Ταμείο των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των μετακλητών υπαλλήλων).
Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων είναι ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 52.000 αιτήσεις για τη διεκπεραίωση των οποίων χρειάζονται 2 δισ. ευρώ και ο χρόνος αναμονής αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 7 χρόνια!
Πάντως, όπως προκύπτει από τις αναλογιστικές μελέτες που έγιναν (αλλά ορισμένες αμφισβητούνται για την ορθότητά τους από τα συνδικάτα), τα 6 στα 10 Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας:
< Είκοσι ένα Ταμεία ή τομείς Πρόνοιας (ποσοστό 60%) χορηγούν ποσά εφάπαξ μεγαλύτερα κατά 2% - 83% σε σχέση με τις εισφορές που κατέβαλλαν οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει απόκλιση εισφορών και παροχών και κατά συνέπεια ο κίνδυνος νέων περικοπών περιλαμβάνονται Ταμεία όπου έχουν ήδη γίνει μειώσεις (όπως το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων με απόκλιση 22,67%), τα Ταμεία Πρόνοιας των εργαζομένων στις φαρμακευτικές εταιρείες (διαφορά 63,91%), των ξενοδοχοϋπαλλήλων (απόκλιση 46,63%), των κληρικών (36,94%), της ΕΡΤ, των υπαλλήλων του ΙΚΑ κ.ά.
< Δεκατέσσερα Ταμεία ή τομείς Πρόνοιας (ποσοστό 40%) αποδίδουν χαμηλότερα σε σχέση με τις εισφορές ποσά εφάπαξ (απόκλιση από 5,25% έως 126%). Ανάμεσά τους είναι και το Ταμείο της Εμπορικής Τράπεζας (μετά τις μειώσεις που έγιναν, τα στοιχεία δείχνουν ότι το εφάπαξ που χορηγείται είναι οριακά μικρότερο κατά 2,31%).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από