Στον κόσμο του Διαδικτύου πρόκειται πιθανότατα για τη μεταγραφή της χρονιάς. Στην εταιρεία Yahoo! μεταπήδησε η Μαρίσα Μέιερ, η πρώτη γυναίκα μηχανικός που προσέλαβε η Google το 1999 και συν τω χρόνω εξελίχθηκε σε αντιπρόεδρο του τμήματος Χαρτών και Υπηρεσιών της κορυφαίας μηχανής αναζήτησης στο Διαδίκτυο! Και μάλιστα όχι για να αναλάβει μια ανάλογη διοικητική θέση αλλά για να καταλάβει το ύπατο διπλό αξίωμα της προέδρου και της διευθύνουσας συμβούλου της εταιρείας.

Η αποστολή τής ηλικίας 37 ετών μάνατζερ δεν είναι εύκολη. Προ δεκαετίας η Yahoo! ήταν το κορυφαίο ψαχτήρι στον κόσμο. Σήμερα υπολείπεται κατά πολύ του Google. Πρώτος στόχος της Μαρίσα Μέιερ δεν είναι, ωστόσο, να μικρύνει την απόσταση που χωρίζει τις δύο ιντερνετικές επιχειρήσεις σε επισκεψιμότητα. Είναι να φέρει την ηρεμία στα ανώτατα εταιρικά κλιμάκια της Yahoo! που έχει εδώ και μήνες διαταραχθεί. Διότι η Μέιερ αντικατέστησε από χθες τον Σκοτ Τόμσον, ο οποίος τον περασμένο Μάιο εξαναγκάστηκε σε παραίτηση όταν αποκαλύφθηκε ότι στο βιογραφικό του δεν είχε καταγράψει το παρελθόν του αλλά τα μύχια όνειρά του. Από τον Μάιο έψαχνε μάνατζερ το ψαχτήρι. Και τον βρήκε στο όμορφο πρόσωπο της φινλανδικής καταγωγής Μαρίσα Μέιερ.

Η αποκατάσταση της ηρεμίας στην εταιρεία είναι προϋπόθεση για να επικεντρωθεί στους στρατηγικούς της στόχους. Διότι η Yahoo! δεν ξεπεράστηκε μόνο από την Google ως μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο. Τα τελευταία χρόνια έχασε τη λάμψη της και ως portal ενώ έχει να ανταγωνιστεί εν μέρει και το facebook. Διότι και η Yahoo! προσφέρει υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης. Προσφέρει επίσης και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ενώ εδώ και κάποιους μήνες η εταιρεία προσπαθεί να βελτιώσει τη θέση της ως ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης, πολλαπλασιάζοντας τις συνεργασίες της με εξειδικευμένους συντάκτες.

Επιλογή – έκπληξη. Υπό το πρίσμα αυτό, η επιλογή της Μαρίσα Μέιερ από τη Yahoo! αποτέλεσε έκπληξη. Γεννημένη στο Ουισκόνσιν τον Μάιο του 1975, η ξανθή μάνατζερ σπούδασε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Ιλινόι και καταπιάστηκε στην Google, αλλά και προηγουμένως στην ελβετική τράπεζα UBS στη Ζυρίχη, με τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό τεχνικών προγραμμάτων και την έρευνα. Στην Google ειδικότερα ήταν υπεύθυνη για τον σχεδιασμό της σελίδας υποδοχής του χρήστη, για τις προσωποποιημένες σελίδες iGoogle και για την υπηρεσία ηλεκτρονικών μηνυμάτων gmail.

Καθώς έχει μεγάλα επικοινωνιακά χαρίσματα, η νεαρή μάνατζερ εκπροσώπησε πολλές φορές την Google σε διεθνείς συνδιασκέψεις του κλάδου και σε τεχνολογικά συνέδρια. Οι δημόσιες εμφανίσεις τής Μέιερ βοήθησαν ώστε το όνομά της να περιλαμβάνεται ανελλιπώς από το 2008 στη λίστα του «Φόρτσουν» με τις 50 Ισχυρότερες Γυναίκες στις Επιχειρήσεις. Βοήθησαν επίσης να αναδειχθεί το 2009 Γυναίκα της Χρονιάς από το «Γκλάμουρ Μάγκαζιν».

Η αποστολή της. Στη Yahoo! η Μέιερ, όπως η ίδια πρόλαβε να αποκαλύψει στην ιστοσελίδα των «Νιου Γιορκ Τάιμς», θα επικεντρώσει την προσοχή και τις δυνάμεις της στην ενίσχυση των πιο ανταγωνιστικών προϊόντων της εταιρείας: στην οικονομική πληροφόρηση που προσφέρει, στην αθλητική πληροφόρηση και στον τομέα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Ισως συνεχίσει και το πρόγραμμα μείωσης του λειτουργικού κόστους που είχαν αρχίσει οι προκάτοχοί της – η Yahoo! απασχολεί 18.000 εργαζομένους, η Google 33.000, αλλά το facebook μόνο 3.500. Τέλος, μια ακόμη «αποστολή» της Μέιερ, όπως την τιτίβισε στο twitter, είναι να γίνει σύντομα μητέρα.