Αλλο κυβερνητικό στέλεχος τόνιζε ότι ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις προκειμένου να μείνουν όρθιοι οι ΟΤΑ μετά την περικοπή δαπανών και σημείωναν ότι αναζητούνται τρόποι αύξησης των εσόδων των δήμων.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρα θα έχει και την Τρίτη, συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους υπουργούς που εμπλέκονται στην εφαρμογή του μνημονίου.

Στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό. Θα προηγηθεί σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου για την αποτύπωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Τα μέτρα που θα επιλεγούν, μαζί με τις παρεμβάσεις ύψους 3 δισ. ευρώ για τον φετινό προϋπολογισμό που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάρτιο, θα τεθούν την Τετάρτη υπόψη των τριών πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Αρμόδια στελέχη ξεκαθάριζαν ότι «τα πάντα είναι στο τραπέζι» αναφορικά με την περικοπή δαπανών και ότι οι όποιες ανακοινώσεις για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο θα γίνουν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

«Τα πάντα είναι στο τραπέζι» απάντησε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εάν οι περικοπές θα αφορούν και επιδόματα και συντάξεις.

Το ίδιο στέλεχος σημείωνε ότι «η προσπάθεια για την περικοπή των δαπανών είναι ομαδική και από τους υπουργούς περιμένουμε τις προτάσεις τους. Αλλά οι προτάσεις αυτές πρέπει να είναι ρεαλιστικές».

Ο κ. Στουρνάρας είχε επαφές με τους υπουργούς Εργασίας Ν.Βρούτση, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ.Μανιτάκη, Υγείας Ανδρ.Λυκουρέντζο, Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανού, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιού.

Ο κ. Στουρνάρας δεν είχε συνάντηση  με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος είχε νωρίτερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το θέμα των μισθών των ένστολων.

Οι συναντήσεις του κ. Στουρνάρα διακόπηκαν για λίγη ώρα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Επικρατείας του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Μακάο Γεωργέ Λακ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λακ επανέλαβε ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα, αρκεί η χώρα μας να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. 

Στην πρέσα συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα

Παράγοντες της κυβέρνησης αναφέρουν ότι, με βάση τους πρώτους υπολογισμούς, η περιστολή δαπανών θα κυμανθεί μεταξύ 3,5 και 4 δισ. ευρώ για το υπουργείο Εργασίας και θα ανέλθει στα 2,1 δισ. ευρώ για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ήδη ο υπουργός Εργασίας έχει ανακοινώσει την εφαρμογή πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, το οποίο πιθανόν να είναι κοντά στο ύψος που ισχύει σήμερα για το σύνολο των κύριων συντάξεων, προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομικό όφελος 1 δισ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, υπάρχει και η πρόταση του ΚΕΠΕ για αξιολόγηση των πολλαπλών συντάξεων, η οποία, όπως αναφέρεται, «πρέπει να γίνει αθροιστικά και καθ' ύψος».

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει ζητήσει να καταργηθεί η συντριπτική πλειονότητα των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων και να δίδεται μόνον ένα επίδομα στο 20% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σύμφωνα, εξάλλου, με άλλα στοιχεία οι κοινωνικές δαπάνες (ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνικά επιδόματα, κλπ) έχουν ανέλθει στο 7,9% του ΑΕΠ το 2011 από 3% του ΑΕΠ το 2001. Η άνοδος αυτή αντιπροσωπεύει το 84% της συνολικής αύξησης των πρωτογενών δαπανών στη συγκεκριμένη περίοδο και, ως εκ τούτου σύμφωνα με το ΔΝΤ, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περικοπών.

Στον αντίποδα, σε επίπεδο μισθών και συντάξεων το σχετικό κονδύλι έχει αυξηθεί λιγότερο από μια μονάδα, στο 9,8% του ΑΕΠ το 2011 από 9% του ΑΕΠ το 2001. Οπότε, για να περιοριστεί περαιτέρω η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου και να υπάρξουν περικοπές μεγάλης έκτασης, πρέπει να συγχωνευθούν και να καταργηθούν φορείς, να μειωθεί ο αριθμός του προσωπικού και να αναδιαρθρωθούν εκ των βάθρων οι υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης, αλλά και των ΟΤΑ.

Το «πακέτο» των μέτρων πρέπει να είναι έτοιμο στο σύνολό του έως τις 24 Ιουλίου, οπότε αρχίζει η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι θα επιτύχουν μια επιμήκυνση κατά δύο χρόνια, ώστε να υπάρξει τελικά ένα σχέδιο περικοπών τετραετούς διάρκειας (2013- 2016) και όχι διετούς διάρκειας (2013- 2014), το οποίο και θα προκαλέσει μεγαλύτερες κοινωνικές αντιδράσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από