«Ο λόγος ύπαρξης των καταστημάτων είναι να πωλούν δάνεια και τραπεζικά προϊόντα. Εφόσον δεν το κάνουν δεν χρειάζονται», αναφέρει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος δείχνοντας ξεκάθαρα τη στρατηγική των τραπεζών.

Ακόμη μία απόδειξη στην αλλαγή των δεδομένων και στην στροφή μακριά από το γκισέ είναι ότι οι τράπεζες πρώτη φορά επιστρέφουν χρήματα και ανταμείβουν με πόντους όσους χρησιμοποιούν χρεωστικές κάρτες (που δεν επιβαρύνονται με επιτόκιο), ενώ έχουν ψαλιδίσει τις χρεώσεις στο e-banking.

Ακόμη ένας στόχος, όχι μόνο των τραπεζών αλλά και της τρόικας, είναι να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα μετρητά εκτός αγοράς. Περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές σημαίνουν λιγότερο μαύρο χρήμα, δηλαδή μεγαλύτερο και καλύτερο έλεγχο στη διαχείριση των κεφαλαίων. Ετσι, πρόσφατα ήρθαν πρώτη φορά στη χώρα μας και οι λεγόμενες ανέπαφες συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών, για τις οποίες φιλοδοξείται να αντικαταστήσουν τα μετρητά σε καθημερινές συναλλαγές, όπως αγορές στο περίπτερο ή πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ενα ακόμα μεγάλο στοίχημα για τις τράπεζες είναι η ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της κινητής τηλεφωνίας αλλά και των ταμπλετών. Δεδομένου ότι η διείσδυση της κινητής αγγίζει το 100%, ενώ ένας στους τέσσερις Ελληνες έχει έξυπνο κινητό τηλέφωνο, οι υπηρεσίες εν κινήσει είναι πλέον ιδιαίτερα δημοφιλείς. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα οι μεγαλύτερες τράπεζες αναπτύσσουν εξειδικευμένες εφαρμογές για λειτουργικά συστήματα iOS και Android ώστε να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τους πελάτες τους, αλλά και να ενσωματώσουν περισσότερες και πιο καινοτόμες υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι iPhone, iPad αλλά και κινητών τηλεφώνων και ταμπλετών που εφαρμόζουν το λειτουργικό σύστημα Android της Google μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν την εφαρμογή και μέσω αυτής να αποκτήσουν πρόσβαση στις τραπεζικές υπηρεσίες.

Εύκολα και οικονομικά.Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους οι πελάτες επιλέγουν να κάνουν πλέον τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά είναι η ευκολία και η οικονομία. Το γεγονός ότι μπορεί κάποιος όλο το 24ωρο να έχει πρόσβαση στον λογαριασμό του και να μην περιμένει σε ουρές, είναι σημαντικότατο δέλεαρ. Παράλληλα στο οικονομικό μέτωπο, η μεταφορά χρημάτων, η πληρωμή λογαριασμών ή πιστωτικών καρτών, οι προμήθειες για αγοραπωλησίες μετοχών και μία σειρά από άλλες συναλλαγές τιμολογούνται είτε δωρεάν είτε με σοβαρότατη έκπτωση αν γίνουν ηλεκτρονικά σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι οι τράπεζες συνεχίζουν να βγαίνουν κερδισμένες, καθώς το κόστος ανά συναλλαγή από το γκισέ είναι υψηλότερο ακόμη και από τις τσουχτερές προμήθειες που ούτως ή άλλως χρεώνουν.

Απόλυτα ασφαλείς. Οι τραπεζίτες διαβεβαιώνουν ότι οι συναλλαγές νέας γενιάς είναι απόλυτα ασφαλείς και ο πελάτης δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο να χάσει τα χρήματά του. Μάλιστα, προσθέτουν ότι στατιστικά σήμερα είναι πιθανότερο να πέσεις θύμα ληστείας στον δρόμο, παρά να χάσεις χρήματα από ηλεκτρονική συναλλαγή. Ενδεικτικό είναι ότι σε περίπτωση ύποπτης συμπεριφοράς (π.χ., αγορά με πιστωτική κάρτα στο εξωτερικό και ταυτόχρονη ανάληψη στην Ελλάδα), οι τράπεζες ειδοποιούν άμεσα τον κάτοχο και σπεύδουν να μπλοκάρουν την κάρτα. Στις ανέπαφες συναλλαγές, το ημερήσιο όριο ποσού εγγυάται ότι ακόμα και αν ο κάτοχος χάσει την κάρτα του, η απώλεια δεν θα είναι μεγαλύτερη από το να χάσει τα ψιλά που έχει στο πορτοφόλι του.