Παράλληλα με τη μάχη για την πολιτική επιβίωση του ΠΑΣΟΚ εντός της κυβέρνησης ο κ. Βενιζέλος καλείται να φέρει άμεσα εις πέρας τη διαδικασία ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ.

Η Συνδιάσκεψη της προηγούμενης Παρασκευής ήταν ένα καλό ξεκίνημα, ωστόσο η ηγετική ομάδα θεωρεί ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι για το Κίνημα.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος βλέπει κορυφαία στελέχη να τηρούν σαφείς αποστάσεις από τον ίδιο και από τις εξελίξεις που δρομολογεί και αναζητεί τρόπους να τους προσεγγίσει. Ο Ανδρέας Λοβέρδος δείχνει απόμακρος πολιτικά και ενδεχομένως και συναισθηματικά από την ηγεσία του κόμματος. Οι αλλεπάλληλες αρνήσεις του να αναλάβει κάποιο κομματικό αξίωμα ή ρόλο δείχνουν ότι το ρήγμα στις σχέσεις του με τον κ. Βενιζέλο είναι βαθύ. Φανερώνουν επίσης τη διάθεσή του να διατηρήσει αυτές τις αποστάσεις μέσα από μια επιλογή συνειδητής σιωπής ώσπου, σύμφωνα με ορισμένους, η κατάσταση οδηγηθεί στο μη περαιτέρω. Στην Ιπποκράτους δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι την τελευταία δημόσια συνάντησή του με τον Ηλία Μόσιαλο μία ημέρα μετά την ιδρυτική εκδήλωση της Δυναμικής Ελλάδας, κίνηση που θεωρήθηκε υπονομευτική απέναντι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στην προσπάθειά της για νέο ξεκίνημα.

Η Αννα Διαμαντοπούλου δείχνει να βρίσκεται τουλάχιστον συναισθηματικά πολύ μακριά από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Στην πρόταση Βενιζέλου να ενταχθεί στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος είπε «όχι» επισημαίνοντας στους συνομιλητές της ότι το πρόβλημά της δεν βρίσκεται στην αποδοχή του υφυπουργού Παιδείας Παπαθεοδώρου από το ΠΑΣΟΚ, αλλά στον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος του κόμματος αντιμετωπίζει πολιτικά τα άλλα στελέχη. «Το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Δεν έγινε καμία συζήτηση για το προφίλ των προσώπων που έβαλε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση», λέει σε όσους αναζητούν τις αιτίες της αποστασιοποίησής της.Την ίδια ώρα ο κ. Βενιζέλος διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι ειδικά για τον Ανδρέα Λοβέρδο και την Αννα Διαμαντοπούλου οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές. Στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν με αγωνία τις κινήσεις, αλλά και τις δηλώσεις του κ. Φλωρίδη προσπαθώντας πρωτίστως να κατανοήσουν με ποιους συνομιλεί, ποιοι κινούνται δίπλα του και με ποιους μπορεί να προχωρήσει σε αυτό το νέο εγχείρημα στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο ίδιος ο κ. Φλωρίδης ανοίγει σιγά σιγά τα χαρτιά του. «Εργάζομαι για μια τέτοια πρωτοβουλία με όλες μου τις δυνάμεις», δήλωσε πρόσφατα προκαλώντας ταχυκαρδίες στην Ιπποκράτους.

Ασκήσεις ισορροπίας ανάμεσα στο παλιό και το νέο

Οι επιλογές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση της Πολιτικής και Οργανωτικής Γραμματείας του κόμματος, δείχνουν ότι προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσα στο παλαιό και στο νέο και κάπου ανάμεσα σε όλες τις τάσεις που εκφράζονται σήμερα στο ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή την προσπάθεια και «δικούς» του έκοψε, π.χ. Τόνια Αντωνίου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, και παπανδρεϊκούς έβαλε, π.χ. Πάνος Μπεγλίτης, και τους «σκληρούς» ικανοποίησε, π.χ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι πρέπει να έχει τις κεραίες του τεντωμένες για πολλούς λόγους. Ο Γιάννης Ραγκούσης έδωσε το «παρών» στη Συνδιάσκεψη, ωστόσο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να παραμένει «κόκκινο πανί». Από το περιβάλλον του κ. Βενιζέλου πιστεύουν ότι ο πρώην υπουργός περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να «χτυπήσει» με τρόπο που θα λειτουργήσει εις βάρος του προέδρου του κόμματος. Από την πλευρά του ο κ. Ραγκούσης μετά τις εκλογές δεν έχει δώσει κανένα δικαίωμα. Ακόμη και στην πρόσφατη εκδήλωση της μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας Π 80 ο κ. Ραγκούσης επέλεξε απλώς να παρίσταται και να μη μιλήσει…

Τις νυχτερινές συζητήσεις που γίνονται όμως στην Ιπποκράτους απασχολούν και οι κινήσεις του Γιώργου Φλωρίδη. Ο πρώην υπουργός δεν στήριξε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά – όπως ορισμένοι θα περίμεναν – και τώρα πια δηλώνει ανοιχτά ότι ήρθε η ώρα για τη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού φορέα που θα κινείται στον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Στον χώρο δηλαδή ακριβώς που έχει προσδιορίσει το ΠΑΣΟΚ ως δικό του πολιτικό όριο.