Η παρέμβαση της FIFA, μετά τις αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο κερδίζονταν τεράστια ποσά από στοιχήματα σε προσυνεννοημένα γεγονότα, ήταν άμεση!

Με μια σύντομη ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία έκανε γνωστό ότι έχει δώσει εντολή να συγκεντρωθούν πληροφορίες για την υπόθεση προτού αποφασίσει τις περαιτέρω κινήσεις της.

Τόσο ο Λούντεκβαμ όσο και ο πρώην τερματοφύλακας Φρόντε Ολσεν που αποκάλυψε πως η πρώην ομάδα του Σεβίλλη έχασε από την Οβιέδο το 2000 για να «πάρει» μαζί της στη Β’ κατηγορία την Μπέτις Σεβίλλη και στοιχημάτισε στο συγκεκριμένο ματς, όπως και ένας πρώην προπονητής του, έχουν βάλει φωτιά στο ισπανικό και αγγλικό πρωτάθλημα.

Ο Λούντεκβαμ αγωνίστηκε στη Σαουθάμπτον από το 1996 έως το 2008 ενώ φόρεσε 40 φορές τη φανέλα της Εθνικής Νορβηγίας.

Με αφορμή τη διακοπή του αγώνα της Β’ κατηγορίας του νορβηγικού πρωταθλήματος ανάμεσα στην Ουλενσάκερ και στη Χαμ Καμ ο Λούντεκβαμ έδωσε συνέντευξη με την οποία τάραξε τα νερά της Πρέμιερ Λιγκ για τον τρόπο με τον οποίο οι παίκτες κέρδιζαν χρήματα από το στοίχημα.

«Δεν είναι κάτι για το οποίο είμαι υπερήφανος. Για ένα διάστημα το κάναμε σχεδόν κάθε εβδομάδα. Βγάλαμε αρκετά χρήματα. Τα αποτελέσματα δεν ήταν ποτέ στην ατζέντα. Είναι κάτι που ποτέ δεν θα το έκανα. Ημασταν επαγγελματίες ανταγωνιστές. Κλείναμε συμφωνίες με τους αντίπαλους αρχηγούς, για παράδειγμα, για το πρώτο πλάγιο άουτ, το πρώτο κόρνερ, ποιος θα έκανε πρώτος σέντρα, μία κίτρινη κάρτα ή ένα πέναλτι. Ηταν όλα αυτά που μπορούσαμε να επηρεάσουμε».

Οι αγγλικές Αρχές αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να προκαθορίζονται πέναλτι και να θεωρεί ο νορβηγός παλαίμαχος ποδοσφαιριστής ότι δεν προκαθορίζονταν και τα αποτελέσματα.

Στη συνέντευξή του ο Λούντεκβαμ υποστήριξε επίσης ότι οι παίκτες χρησιμοποιούσαν τους υπαλλήλους του συλλόγου για να ποντάρουν μεγάλα χρηματικά ποσά και ανάλογα δρούσαν και οι παίκτες άλλων ομάδων.

«Δεν ήμασταν μόνοι σε όλο αυτό. Ξέρω ότι συνέβαινε και σε άλλες ομάδες. Ηταν αποδεκτό στα παιχνίδια στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Εμείς οι ποδοσφαιριστές ζούμε σε μια φούσκα. Ηταν μέρος του λαϊφστάιλ και της έξαψης. Σε ό,τι μπορούσαμε να στοιχηματίσουμε στοιχηματίζαμε».

Ο πρώην Αδιάφθορος της FIFA Κρις Ιτον θεωρεί πολύ σοβαρές τις καταγγελίες και συνιστά στην Πρέμιερ Λιγκ να εξετάσει εις βάθος το θέμα.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Πρέμιερ Λιγκ εξέφραζε τη σιγουριά μέχρι πρόσφατα πως κανένας από τους παίκτες της δεν εμπλεκόταν σε στημένα παιχνίδια, αυτή η καταγγελία πρέπει να έρχεται ως σοκ».

Το πρώην επιτελικό στέλεχος της Ιντερπόλ εκφράζει την ανησυχία του γιατί ο Λούντεκβαμ αναφέρεται στον «προκαθορισμό» σαν κάτι το «διασκεδαστικό».

Ο πρώτος που έκανε αναφορά για το θέμα με τα προκαθορισμένα γεγονότα σε ένα παιχνίδι ήταν ο άλλοτε συμπαίκτης του Λούντεκβαμ στη Σαουθάμπτον, ο Μάθιου Λε Τισιέ, στο βιβλίο του «Taking Le Tiss». Είχε αναφερθεί στην αποτυχημένη προσπάθειά του να στείλει στο πρώτο λεπτό την μπάλα πλάγιο άουτ, γεγονός που του είχε στοιχίσει 10.000 στερλίνες.

«Οι μπούκις ήταν ανοιχτοί στο να δέχονται τέτοιου είδους στοιχήματα και ήταν εύκολο για εμάς να τα προκαθορίζουμε», συμπλήρωσε ο Λούντεκβαμ, ο οποίος αντιμετώπισε προβλήματα κατάθλιψης και αλκοολισμού όταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Και κατέληξε: «Δεν νομίζω ότι ήταν αθλητικά ή ηθικά σωστό για εμάς να κάνουμε ό,τι κάναμε. Αλλά είχαμε την ευκαιρία να το κάνουμε».

Ανω – κάτω στο μεταξύ έχει γίνει από χθες το ισπανικό ποδόσφαιρο με την αποκάλυψη του πρώην τερματοφύλακα της Σεβίλλης Φρόντε Ολσεν ότι είχε συστήσει στον νυν προπονητή της Βαλερένγκα Μάρτιν Αντρεσεν να στοιχηματίσει στην ήττα της ομάδας του στο ματς με την Οβιέδο τον Απρίλιο του 2000.

Ο Ολσεν είχε τηλεφωνήσει στον Αντρεσεν και σε δύο ακόμα και τους μετέφερε ότι η ομάδα του, η οποία στο μεταξύ είχε υποβιβαστεί και μαθηματικά, θα χάσει επίτηδες από την Οβιέδο ύστερα και από απαίτηση των φιλάθλων της, προκειμένου να τη βοηθήσει να παραμείνει στην κατηγορία και να πέσει η μισητή αντίπαλος Μπέτις.

Η Σεβίλλη, στην οποία τότε αγωνιζόταν και ο Βασίλης Τσιάρτας, ηττήθηκε τελικά 3-2 και ο Αντρεσεν πήγε ταμείο.