Το σύστημα εντόπισε, ότι η εταιρεία, η οποία στο παρελθόν είχε σαν αντικείμενο την κατασκευή και εμπορία πολυτελών υποδημάτων και σήμερα την κατασκευή και εμπορία επώνυμων ενδυμάτων, υπέβαλε από το 2002 μέχρι σήμερα Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις με ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούσαν σε υψηλές αμοιβές εργαζομένων, αλλά ουδέποτε κατέβαλε τα ανάλογα ποσά.

Οι ελεγκτές του ΙΚΑ έφθασαν στην έδρα της εταιρείας στο Νέο Ηράκλειο, η οποία ήταν καλά φυλασσόμενη με κάμερες και διέθετε «κρυφή είσοδο», η οποία ξεκινούσε από το χώρο υποδοχής άλλης εταιρείας που στεγάζεται στο ίδιο κτήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι ελεγκτές της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ, αντιμετώπισαν κατά την πρώτη επίσκεψη επιθετική συμπεριφορά και επανήλθαν με συνοδεία αστυνομικής δύναμης και κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Η συγκεκριμένη «ανώνυμη εμπορική και βιομηχανική εταιρεία υποδημάτων», υπήρξε ο διάδοχος άλλης που είχε πουληθεί μέσω του Χρηματιστηρίου στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Όλες οι υποχρεώσεις του ομίλου προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, είχαν μεταφερθεί στην εταιρεία αυτή, η οποία ήταν σε αδράνεια από το 2008.

Στις καταστάσεις της εταιρείας ασφαλίζονταν εικονικά δεκάδες εργαζόμενοι των άλλων εταιρειών καθώς και άλλα άγνωστα πρόσωπα. Ανάμεσά τους και οι ιδιοκτήτες των άλλων εταιρειών του ομίλου και οι συγγενείς τους, με παχυλούς μισθούς προκειμένου να λάβουν και οι ίδιοι υψηλές συντάξεις από το ΙΚΑ, χωρίς βέβαια να έχουν καταβάλει εισφορές.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο εργαζόμενος παίρνει κανονικά τη σύνταξή του ανεξάρτητα με το αν ο εργοδότης έχει καταβάλει τις δικές του εισφορές και τις εισφορές που έχει παρακρατήσει από τον εργαζόμενο.

Η «πρόεδρος» και νομικά υπεύθυνη της εταιρείας, εντοπίσθηκε από τους επιθεωρητές του ΙΚΑ, σε μονοκατοικία στη Γλυφάδα.

Πρόκειται για μια 83χρονη γυναίκα, συγγενή ενός εκ των επιχειρηματιών, που πάσχει από χρόνιο νόσημα και ζει υποβοηθούμενη από οικιακή βοηθό.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει έλεγχος και από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), που ερευνά το ενδεχόμενο να έχουν τελεστεί και άλλα οικονομικά αδικήματα εκτός από την εισφοροδιαφυγή.

Για παράδειγμα, στο μισθολόγιο της συγκεκριμένης εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, υπήρχε εργαζόμενος, που φερόταν να λαμβάνει για μια δεκαετία μισθό 5.000 ευρώ κάθε μήνα, αλλά δεν διέθετε Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ). Το συνολικό χρέος σήμερα της εταιρίας προς το ΙΚΑ-ETAM ανέρχεται σε 4.452.731 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες του ομίλου είχαν δημιουργήσει από το 2009 και δεύτερη εταιρεία, στην οποία ασφάλιζαν διάφορα πρόσωπα χωρίς να καταβάλουν εισφορές. Η έδρα της εταιρείας εντοπίστηκε στην περιοχή του Μετς, και το χρέος της προς το Ίδρυμα, ανέρχεται σε 592.515 ευρώ.

Οι υπηρεσίες του ΙΚΑ του ΣΕΠΕ και του ΣΔΟΕ, συνεχίζουν τον έλεγχο και σε άλλες περιοχές της Αθήνας και της επαρχίας που λειτουργούν επιχειρήσεις του ομίλου, ενώ θα προβούν στην υποβολή μηνύσεων καθώς και σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την είσπραξη των οφειλών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από