Στην απόφαση του αυτή συνέβαλλαν τα τελευταία γκάλοπ, βάσει τον οποίων με ηγέτη τον Μπερλουσκόνι η συντηρητική παράταξη φέρεται να μπορεί νασυγκεντρώσει ένα 30% των ψήφων παρότι τελευταία έχει καθηλωθείπερί το 17,5%, εξηγεί η εφημερίδα.

Η εφημερίδα του Μιλάνου προσθέτει ότι ο Μπερλουσκόνι σχεδιάζει να αλλάξει το όνομα του κόμματός του («Λαός της Ελευθερίας») και να έχει στενή συνεργασία για την κατάρτιση των λιστών του κόμματος με τον σημερινό γραμματέα του, Αντζελίνο Αλφάνο.

«Το 30% που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις μπορεί να μην είναι αρκετό για την κατάκτηση της εξουσίας, αλλά θα μπορούσε να εξασφαλίσει στην κεντροδεξιά έναν κύριας σημασίας ρόλο στην επόμενη νομοθετική περίοδο» προσθέτει η Corriere Della Sera.

Σύμφωνα με αναλυτές, πάντως, πολλά θα εξαρτηθούν από το αν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα προκηρυχθούν όντως την Άνοιξη και το αν θα συσταθεί μια νέα κυβέρνηση ευρείας αποδοχής με τεχνοκράτες, ή μια παραδοσιακού τύπου, «πολιτική» κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να συνεχίσει να ηγείται της κυβέρνησης μετά τις εκλογές.

Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η τελική του επιλογή θα επηρεασθεί και από τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα της χώρας όπως αυτά θα διαμορφωθούν το επόμενο εξάμηνο.

Ο Μπερλουσκόνι έχει δύο μήνες καιρό -μέχρι την αρχή του Φθινοπώρου-, προκειμένου να καθορίσει όλες τις λεπτομέρειες του νέου του πολιτικού σχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Μπερλουσκόνι φέρεται ότι εκμυστηρεύτηκε σε στενούς του συνεργάτες πως «θα ήθελε να ξεκουραστεί» αλλά τελικά «τον έπεισαν να παραμείνει στο προσκήνιο και τα χιλιάδες, θερμότατα γράμματα υποστηρικτών του που συνεχίζει να λαβαίνει καθημερινά».