Η αναγκαστική έκτρωση, που έγινε τον περασμένο μήνα στην επαρχία Σαανσί της βόρειας Κίνας, προκάλεσεκύμα αγανάκτησης σε διεθνές επίπεδο, αφού φωτογραφίες του ματωμένου εμβρύου της Φενγκ Τζιαμέι κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σαανσί είχαν ανακοινώσει πως η Φενγκ, μητέρα ενός παιδιού, εξαναγκάστηκε σε άμβλωση επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει το πρόστιμο των 40.000 γουάν (4.880 ευρώ) που επιβάλλεται σε όσες γυναίκες δεν σέβονται την πολιτική του ενός παιδιού.

Η Φενγκ και ο σύζυγός της Ντενγκ Τζιγιουάν αποδέχθηκαν το ποσό.

«Το παιδί τους […] πρακτικά δολοφονήθηκε. Η πληρωμή δεν θα μπορούσε να αρκέσει» είπε ο δικηγόρος τους, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αναγκαστικές αμβλώσεις είναι ιδιαίτερα συχνές στην Κίνα, τη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον πλανήτη με 1,34 δισ. κατοίκους η οποία εφαρμόζει αυστηρά την λεγόμενη πολιτική του ενός παιδιού από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Πάντως -βάσει του νόμου στην Κίνα- οι αμβλώσεις μετά τον έκτο μήνα της κύησης απαγορεύονται.

Μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η υπόθεση Φενγκ, δύο δημόσιοι λειτουργοί απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, ενώ πέντε ακόμη υπέστησαν διοικητικές κυρώσεις.