Απάτη εις βάρος του ΙΚΑ, που ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια ευρώ, αποκαλύφθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από καταγγελίες της διοίκησης του Ιδρύματος. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τρεις δράστες, ένας 61χρονος έλληνας λογιστής, που θεωρείται ο εγκέφαλος της σπείρας, ένας 56χρονος Ελληνας και ένας 47χρονος από το Μπαγκλαντές, μέσω Διαδικτύου είχαν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις για 47 άτομα που εικονικά απασχολούσαν και ελάμβαναν δώρα, επιδόματα και χρήματα για παροχές υγείας, χωρίς ωστόσο να καταβάλουν ποτέ εργοδοτικές εισφορές. Με αυτό τον τρόπο εισέπρατταν επιδόματα και άλλες παροχές από το ΙΚΑ. Ερευνες πραγματοποιήθηκαν παρουσία δικαστικού λειτουργού σε λογιστικό γραφείο και σε κατάστημα ψιλικών, τα οποία τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν ως βιτρίνα για το ξέπλυμα των κερδών τους.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που ανέλαβε την εξιχνίαση της υπόθεσης διαπίστωσε πως τα μέλη της σπείρας δήλωναν είτε εικονικά είτε πραγματικά με πιστωμένα ένσημα εργαζομένους ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων, αλλοδαπούς και ημεδαπούς, καθώς και ημέρες απασχόλησης, που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα. Από την αστυνομική διαδικτυακή έρευνα, που έγινε στο πλαίσιο άρσης του απορρήτου και την ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων, εντοπίστηκαν «γεωγραφικά» συγκεκριμένα σημεία προέλευσης των ηλεκτρονικών ιχνών σε περιοχές της Αττικής.

Στο μεταξύ, επανέλεγχος για 400 δικαιούχους επιδομάτων τυφλότητας στη Χίο αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα από το ΙΚΑ καθώς εκφράζονται υπόνοιες να υπάρχουν ανάπηροι-μαϊμού.

Ως γνωστόν, από τα έως τώρα στοιχεία, το 30% των επιδοματούχων και δικαιούχων προσωρινής αναπηρικής σύνταξης που κλήθηκαν να περάσουν πάλι από επιτροπές του ΙΚΑ κόπηκαν. Παράλληλα συνεχίζεται η απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ.