Το ενδιαφέρον για την υλοποίηση επένδυσης ύψους 500 εκατ. ευρώ στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Κρήτη από μεγάλη ολλανδική εταιρεία, βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τον πρεσβευτή της Ολλανδίας στην Ελλάδα, Κέις βαν Ρέι. Ο ολλανδικός όμιλος ο οποίος έχει υποβάλει αίτηση ένταξης στο fast track, είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος Vopak, από τις μεγαλύτερες εταιρείες logistics στον κόσμο, με έδρα την Ολλανδία, ενώ είναι μια από τις 14 εταιρείες που έχουν επιλεγεί στη β' φάση του διαγωνισμού αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ.
Η εταιρεία Vopak LNG θεωρείται από τις μεγαλύτερες εταιρείες που διαχειρίζεται ενεργειακές υποδομές και κυρίως αποθήκες καυσίμων και δραστηριοποιείται στον τομέα της αποθήκευσης χημικών σε υγρή και αέρια μορφή, υποπροϊόντων του πετρελαίου, πετροχημικών, βιοκαυσίμων και υγροποιημένων αερίων.
Η σχεδιαζόμενη επένδυση υπολογίζεται σε πρώτη φάση να κυμανθεί μεταξύ 300 και 500 εκατ. ευρώ και στο στάδιο της κατασκευής της εκτιμάται ότι θα προσφέρει 1.500 θέσεις εργασίας, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της ο αριθμός των νέων θέσεων που θα δημιουργηθούν θα φτάσει τις 200.
Η συγκεκριμένη επένδυση σύμφωνα με πληροφορίες αφορά τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων - δεξαμενών καυσίμων, καθώς ο ολλανδικός όμιλος έχει επιλέξει την Κρήτη ως ένα από τα τέσσερα σημεία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσόγειου όπου θα δημιουργήσει ανάλογα κέντρα. Η επένδυση θα γίνει σε μια περιοχή 400 στρεμμάτων.
Για το θέμα αυτό μάλιστα εκπρόσωποι της εταιρείας είχαν προ μηνών διερευνητική συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης όπου εξέθεσαν τις προθέσεις τους για τις επενδύσεις στην περιοχή.
Στη χθεσινή συνάντηση πάντως, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, έγινε σαφές το ολλανδικό ενδιαφέρον προκειμένου να προχωρήσει η εν λόγω επένδυση στην Ελλάδα.
Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης συζήτησε με τον πρεσβευτή της Ολλανδίας και για την τεχνική βοήθεια που παράσχουν ολλανδοί εμπειρογνώμονες για την προώθηση των εξαγωγών, καθώς και την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, τα ζητήματα της φορολογίας και τον έλεγχο των δαπανών.
«Είμαστε αποφασισμένοι να περάσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλική για επενδύσεις. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε στην κατεύθυνση αυτή γιατί οι επενδύσεις είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χατζηδάκης.
Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε επίσης με τον πρεσβευτή της Ισπανίας, Αλφόνσο Λουθίνι, ο οποίος του έθεσε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ισπανικές επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από