Παρών στο δικαστήριο του Χαρκίβ, όπου δικάζεται η υπόθεση, ήταν και ο Ευρωπαίος παρατηρητής Πατ Κοξ, πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιώνει την απελευθέρωση της Τιμοσένκο, καταγγέλλοντας ότι διώκεται για πολιτικούς λόγους.

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας μεταφέρθηκε τον Μάιο από τη φυλακή του Χαρκίβ, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης επτά ετών για κατάχρηση εξουσίας, σε μια κλινική της ίδιας πόλης για να υποβληθεί σε θεραπεία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την σπονδυλική της στήλη.

Πολλοί βουλευτές του κόμματός της, που έφτασαν στο Χαρκίβ τη Δευτέρα, πέρασαν τη νύχτα στην κλινική για να εμποδίσουν την πιθανή μεταφορά της Τιμοσένκο στο δικαστήριο.

Περίπου 2.000 οπαδοί τής πρώην πρωθυπουργού διαδήλωσαν μπροστά από το δικαστήριο κρατώντας φωτογραφίες της, ενώ ανάλογος αριθμός αντιπάλων της ήταν επίσης παρόντες. Οι μικροσυμπλοκές δεν έλειψαν, όμως με την επέμβαση της αστυνομίας τα επεισόδια δεν πήραν διαστάσεις.

Η Τιμοσένκο καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2011 σε κάθειρξη επτά ετών για «κατάχρηση εξουσίας» το 2009, τη χρονική περίοδο που ήταν η πρωθυπουργός της χώρας.

Στη νέα δίκη η Τιμοσένκο κατηγορείται για φοροδιαφυγή και κατάχρηση δημοσίου χρήματος, αδικήματα τα οποία φέρεται να διέπραξε τη δεκαετία του 1990.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από