Σε συνάντησή του στην Ιερουσαλήμ με τον ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μπαρόζο εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης» στη Συρία, ενώ υπογράμμισε την υποστήριξη της ΕΕ για δημοκρατική αλλαγή και πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Στο μεταξύ, στη Μόσχα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε επίσης, σήμερα, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, να υπάρξει μια «ειρηνική πολιτική λύση» στη Συρία και απέρριψε «οποιαδήποτε επέμβαση δια της βίας από το εξωτερικό».

«Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποχρεώσουμε τα συγκρουόμενα μέρη να φτάσουν σε μια ειρηνική πολιτική λύση για να διευθετήσουν όλες τις διενέξεις», δήλωσε ο Πούτιν αφού επανέλαβε τη θέση της Μόσχας σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να αναπαραχθεί το λιβυκό σενάριο στη Συρία.

«Ασφαλώς είναι ένας στόχος πιο δύσκολος και πιο ευαίσθητος» απ’ ό,τι να υπάρξει «μια επέμβαση δια της βίας από το εξωτερικό», αλλά μόνο μια ειρηνική λύση «μπορεί να εξασφαλίσει μια μακροπρόθεσμη διευθέτηση και μια σταθερή κατάσταση στην περιοχή», συνέχισε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους, ο οποίος έκανε δηλώσεις ενώπιον των ρώσων πρεσβευτών στο εξωτερικό που συγκεντρώθηκαν στην έδρα του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ρωσία είναι σύμμαχος του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, στο οποίο συνεχίζει να παραδίδει όπλα.

Ανάν: «Εποικοδομητική» η συνάντηση με τον Ασαντ

Σε συμφωνία με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ επί μίας «προσεγγίσεως» η οποία θα τεθεί υπ΄ όψιν των αντικαθεστωτικών δυνάμεων με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στη χώρα, δήλωσε ότι έφθασε ο απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας Κόφι Αναν.

«Συζητήσαμε την ανάγκη τερματισμού των συγκρούσεων και για τα μέσα για να το επιτύχουμε. Συμφωνήσαμε επί μίας προσεγγίσεως την οποία θέλω να μοιραστώ με την ένοπλη αντιπολίτευση. Αναχωρώ από τη Συρία, αλλά θα συνεχίσουμε αυτόν τον διάλογο και, όπως έχω επισημάνει, η προσέγγιση που συζητάμε για τον τερματισμό της βίας θα τεθεί υπ΄ όψιν της ένοπλης αντιπολίτευσης», είπε χωρίς να αποκαλύψει το περιεχόμενο της συμφωνίας.

«Εχουμε μία ομάδα η οποία θα συνεχίσει επί του πεδίου τον διάλογο και ενθαρρύνω την κυβέρνηση και άλλες οντότητες με επιρροή να μας βοηθήσουν σε αυτό», είπε.

Νωρίτερα, ο Κόφι Αναν είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι είχε «ειλικρινείς και εποικοδομητικές συνομιλίες με τον πρόεδρο Ασαντ».

Λίγα λεπτά πριν ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών Τζιχάντ Μακντεσί είχε χαρακτηρίσει στο twitter «εποικοδομητική» τη συνάντηση των δύο ανδρών. «Η εφαρμογή του σχεδίου των έξι σημείων βρισκόταν στο επίκεντρο των συνομιλιών, όπως και ο τρόπος για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών αναφερόμενος σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο που έχει παραμείνει επί μήνες νεκρό γράμμα.

Στη συνέχεια, ο Κόφι Αναν συναντήθηκε με τον σύρο υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ. «Κατά τη διάρκεια των δύο συναντήσεων ο κ. Αναν έλαβε τη διαβεβαίωση για την προσήλωση της Συρίας στο σχέδιο των έξι σημείων και ελπίζει ότι και η άλλη πλευρά είναι αναλόγως προσηλωμένη»…, αναφέρεται στο μήνυμα στο twitter.

Αμέσως μετά τη Δαμασκό, ο Κόφι Αναν, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της συμμετοχής του Ιράν στις διεθνείς συνομιλίες για τη Συρία, θα επισκεφθεί την Τεχεράνη.

Ο απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας θεωρεί ότι η Τεχεράνη, παραδοσιακός σύμμαχος της Δαμασκού, θα μπορούσε να ασκήσει την επιρροή της επί του συριακού καθεστώτος και έχει δεσμευθεί να ενημερώσει την ιρανική ηγεσία για τα αποτελέσματα της διάσκεψης της Ομάδας Δράσης για τη Συρία στις 30 Ιουνίου στη Γενεύη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Αραβικού Συνδέσμου και της Τουρκίας.