Σε σύνολο 432 βουλευτών και γερουσιαστών οι 258 υπερψήφισαν την πρόταση για την καθαίρεση του Μπασέσκου, όπως δήλωσε ο Νταν Ράντου Ρουσάνου, γερουσιαστής της κυβερνώσας Ένωσης Σοσιαλιστών Φιλελευθέρων (USL).

Η αιτιολογία της αποπομπής είναι ότι ο Πρόεδρος υπερέβη τις εξουσίες του επεμβαίνοντας σε υποθέσεις της κυβέρνησης και τώρα η τύχη του θα κριθεί σε δημοψήφισμα, το οποίο θα πρέπει να διενεργηθεί μέσα στις επόμενες τριάντα ημέρες.

Η Βουλή είχε ψηφίσει και το 2007 υπέρ καθαίρεσης του Μπασέσκου, τον οποίο όμως το δημοψήφισμα που ακολούθησε διατήρησε στη θέση του. Η δημοτικότητά του, ωστόσο, έχει μειωθεί από τότε και εκτιμάται ότι η κυβέρνηση μπορεί να επισπεύσει το στήσιμο της κάλπης, ώστε να δώσει λιγότερο χρόνο στον Πρόεδρο να πείσει τους πολίτες.

Ο ίδιος ο Μπασέσκου υπερασπίστηκε εαυτόν ενώπιον των βουλευτών, λέγοντας πως «ένας αυταρχικός ηγέτης δεν διορίζει πρωθυπουργό τον πολιτικό του αντίπαλο».

Εβδομάδες αντιπαράθεσης

Η απόφαση του Κοινοβουλίου ακολουθεί εβδομάδες σκληρής, ανοικτής, αντιπαράθεσης του Πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα με τον Πρόεδρο Μπασέσκου -προερχόμενοι από διαφορετικά κόμματα- η οποία είχε μεταφερθεί και στους δρόμους, με υποστηρικτές των δύο πλευρών να διαδηλώνουν στην πρωτεύουσα.

Τις προηγούμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός εξέδωσε διάταγμα με το οποίο περιόριζε τις αρμοδιότητες του Συνταγματικού Δικαστηρίου επί των νόμων που κυρώνονται από το Κοινοβούλιο.

Το διάταγμα έχει προκαλέσει δυσφορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Κομισιόν να ζητά από την κυβέρνηση σεβασμό στη δικαστική εξουσία και να σημειώνει ότι «το δίκαιο, η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος είναι πυλώνες της δημοκρατίας στην Ευρώπη και απαραίτητοι για την αμοιβαία εμπιστοσύνη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος, το Βερολίνο είχε εκφράσει την ανησυχία του για τις «βιαστικές αλλαγές στη νομοθεσία και τα επείγοντα διατάγματα που μειώνουν τις αρμοδιότητες κρατικών αρχών».