Οι καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη αλλά και τα αργά αντανακλαστικά των αστυνομικών, που δεν ενημέρωσαν εγκαίρως για την εξαφάνιση του ζεύγους των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας, Νίκου Μαζιώτη και Παναγιώτας Ρούπα, αφήνουν εκτεθειμένες τις δικαστικές και διωκτικές Αρχές.

Επτά μήνες μετά την αποφυλάκισή τους υπό όρους, λόγω της συμπλήρωσης του 18μήνου που εκ του Συντάγματος είναι το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης για όλους ανεξαιρέτως τους κατηγορουμένους, οι Αρχές έχασαν τα ίχνη του ζευγαριού μεσούσης της δίκης, που εξακολουθεί να διεξάγεται στην ειδικά διαμορφωμένη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού.

Η εξαφάνιση του Ν. Μαζιώτη και της Π. Ρούπα, όπως ήταν φυσικό, έθεσε σε συναγερμό Αστυνομία και Δικαιοσύνη. Μόνο που όταν έγινε αντιληπτή η παραβίαση των περιοριστικών όρων ήταν ήδη αργά. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας διέταξε αμέσως τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), ενώ με απόφαση του υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας των Εξαρχείων, όπου είχαν υποχρέωση να εμφανίζονται οι δύο κατηγορούμενοι.

Η ΔΙΑΜΑΧΗ. Στο υπουργείο γίνεται λόγος για την «παραδοσιακή διαμάχη» ανάμεσα στην Αντιτρομοκρατική και την Ασφάλεια, που δεν επέτρεψε στις δύο Υπηρεσίες να συνεργαστούν, ενώ επίκεινται οι κρίσεις στο Σώμα. Η Δικαιοσύνη αναγκάζεται ακόμα μία φορά να παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενώ αναζητείται νομική φόρμουλα σχετικά με τη δικονομική δυνατότητα έκδοσης εντάλματος σύλληψης εις βάρος των δύο εξαφανισμένων κατηγορουμένων, καθώς οι πόρτες των φυλακών νομίμως είχαν ανοίξει μετά την παρέλευση του 18μήνου.

Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί τις διαστάσεις που θα έπαιρνε το πρόβλημα, που είχε ανακύψει τον περασμένο Οκτώβριο λίγες ημέρες μετά την έναρξη της δίκης των κατηγορουμένων για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα όταν οι Ν. Μαζιώτης και Π. Ρούπα αφέθησαν ελεύθεροι. Ξετυλίγοντας προς τα πίσω το κουβάρι τότε, είχε διαπιστωθεί πως ενώ η ανάκριση για την υπόθεση ολοκληρώθηκε μέσα σε σχεδόν έξι μήνες, χρειάστηκε να περάσουν άλλοι οκτώ μήνες ώστε ο εισαγγελέας να φέρει την πρότασή του και οι δικαστές να εκδώσουν το βούλευμά τους για την παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη.

Μέχρι μάλιστα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αυτές, που δεν είναι τυπικές αλλά ουσιαστικές για την πρόοδο μιας δικαστικής υπόθεσης, τα δικαστήρια είχαν κλείσει λόγω θερινών διακοπών. Παρ’ όλα αυτά, προ του ορατού πλέον κινδύνου να σκάσει η λήξη της 18μηνης κράτησης των κατηγορουμένων σαν βόμβα στα χέρια των δικαστών, συγκλήθηκε εν μέσω θερινών διακοπών η Ολομέλεια του Εφετείου για να κληρωθούν οι δικαστές που αποτελούν τελικά τη σύνθεση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση.

ΖΗΤΗΜΑ ΧΡΟΝΟΥ. Το τρένο όμως είχε χαθεί. Η υπόθεση προσδιορίστηκε στην πρώτη δικάσιμο του Οκτωβρίου και η αποφυλάκιση των κατηγορουμένων ήταν απλώς ζήτημα χρόνου. Το 18μηνο εξάλλου είναι το ανώτατο όριο για όλους και κανένας δεν μπορούσε να ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο ούτε βέβαια να… χρεώσει στους κατηγορουμένους τις καθυστερήσεις.

Τότε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας ελέγχθηκαν οι δικαστές που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, αλλά ο φάκελος τέθηκε στο αρχείο.

Ανδρες της Αντιτρομοκρατικής αναζητούν τους κατηγορουμένους σε όλα τα πιθανά σημεία από την Αττική, τη Μεσσηνία, τα Κύθηρα, τη Μαγνησία μέχρι και τη Θεσσαλονίκη, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.