Η τρόικα και τα… γκρι

Η επανένωση των στελεχών της τρόικας έγινε χθες το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών. Αμέσως μετά την ορκωμοσία του ο Γιάννης Στουρνάρας ανέβηκε στον 6ο όροφο της οδού Νίκης στις 10.30. Ακολούθησε στις 10.40 ο Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ, στις 10.42 ο Ματίας Μορς της Κομισιόν και τελευταίος ο Πολ Τόμσεν. Στην είσοδο τους περίμενε το γνωστό γκρι αυτοκίνητο που εκτελούσε τα πηγαινέλα από τη Ζαλοκώστα στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τις δραματικές διαπραγματεύσεις του Φεβρουαρίου, το οποίο τους πήγε από το υπουργείο Οικονομικών στο Μαξίμου. Η συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά έγινε μέρα μεσημέρι. Το νέο θρίλερ θα παιχτεί τις νύχτες του Αυγούστου.

Βραβείο σεναρίου

Ο οικονομολόγος της Capital Economics, Ρότζερ Μπουτλ, ήταν τελικά ο νικητής του διαγωνισμού για το βραβείο Γουόλφσον. Ο Μπουτλ θα εισπράξει 250.000 στερλίνες (περίπου 310.000 ευρώ) επειδή – σύμφωνα με την κριτική επιτροπή της οποίας προΐσταται ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας μόδας Next και εμπνευστής του βραβείου, Σάιμον Γουόλφσον – παρουσίασε τον πιο ανώδυνο τρόπο για να… διαλυθεί το ευρώ.

Ο Μπουτλ, που ήταν ο νικητής ανάμεσα σε 400 συμμετέχοντες, θεωρεί ότι αν έφευγε μια χώρα από το ευρώ, αυτή μάλλον θα ήταν η Ελλάδα. Αν και πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα να φύγουν η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και το Βέλγιο!

Πάντως προτείνει το νέο νόμισμα που θα εκδοθεί, εάν φύγει η χώρα από το ευρώ, να έχει αρχικά την ίδια αξία με το ευρώ και στη συνέχεια να καθορίσουν οι αγορές την ισοτιμία του.

Λήξη στο 90′

Στο 90′ φθάνει σήμερα η διαπραγμάτευση μεταξύ ξενοδόχων (ΠΟΞ) και ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) για τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Παράταση δεν προβλέπεται, κι αν δεν υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών, η εναλλακτική οδηγεί στη διαιτησία (ΟΜΕΔ).

Για να βρεθεί λύση, οι ξενοδόχοι βελτίωσαν την πρότασή τους κατεβάζοντας το ποσοστό μείωσης από 25% σε 18%, με διατήρηση όλων των επιδομάτων. Αντίστοιχα λέγεται ότι και η στάση της ΠΟΕΕ-ΥΤΕ είναι πιο διαλλακτική. Θα φανεί στη «λήξη».

«Νάιν» στη βοήθεια

Το κλίμα στη γερμανική κοινή γνώμη κατά των πακέτων σωτηρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις οικονομίες των χωρών του Νότου που παραπαίουν, γίνεται ολοένα και πιο δυσμενές για τους παραλήπτες τους.

Από δημοσκόπηση που έγινε με εντολή του περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ» προκύπτει ότι το 54% των γερμανών πολιτών εκτιμά ότι δεν έχει κανένα νόημα να δίνονται ολοένα και νέες βοήθειες για να σωθεί το ευρώ.

Η πλειονότητα των γερμανών πολιτών τάσσεται υπέρ ενός πιο σφικτού ελέγχου από τις Βρυξέλλες των εθνικών προϋπολογισμών. Και τις απόψεις αυτές των γερμανών πολιτών είναι δύσκολο να τις αγνοήσουν οι γερμανοί πολιτικοί.

86 χρόνια ΦΑΓΕ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων απένειμε χρυσό βραβείο στον πρόεδρο της ΦΑΓΕ κ. Φιλίππου για τα 86 χρόνια παρουσίας της εταιρείας στην ελληνική αγορά, στο πλαίσιο του συνεδρίου για τα «100 χρόνια ιστορίας της ελληνικής αγοράς τροφίμων και ποτών». Η ΦΑΓΕ, που ξεκίνησε από ένα υπόγειο στο Γαλάτσι, τιμήθηκε ως η ελληνική εταιρεία που με τα εξαιρετικά προϊόντα της κατέκτησε το καταναλωτικό κοινό, ξεπερνώντας από νωρίς τα ελληνικά σύνορα.