Ο πλοίαρχος Πολ Ουότσον κρίθηκε αθώος από βρετανικό δικαστήριο για την απελευθέρωση, το 2010 στη Μεσόγειο, 800 κυανόπτερων τόνων που ανήκαν στη μαλτέζικη εταιρεία Fish & Fish. Ωστόσο η κράτησή του συνεχίζεται στη Γερμανία. Η Κόστα Ρίκα ζητάει την έκδοσή του κατηγορώντας τον για επίθεση σ’ ένα πλοίο (λαθραλιέων καρχαριών…), ενώ η Ιαπωνία ενδέχεται να συνυπογράψει τις κατηγορίες.

Ετσι ο «περιβαλλοντικός πειρατής» Ουότσον, ο αρχηγός του Sea Shepherd (Θαλάσσιος Ποιμένας), του ριζοσπαστικού κινήματος για την προστασία του περιβάλλοντος, περιμένει την ενδεχόμενη έκδοσή του ευρισκόμενος υπό κατ’ οίκον κράτηση στη Γερμανία, όπου συνελήφθη με αίτημα της Κόστα Ρίκα. Επιμένει στην αθωότητά του και υποστηρίζει πως η σύλληψή του είχε πολιτικά κίνητρα. Η οργάνωσή του υποψιάζεται πως η Κόστα Ρίκα ήρθε σε συμφωνία με την Ιαπωνία για να πετύχουν την έκδοσή του. Η ιαπωνική κυβέρνηση τον έχει χαρακτηρίσει «οικοτρομοκράτη» επειδή εμποδίζει τη δράση των ιαπωνικών φαλαινοθηρικών στην Ανταρκτική. Και ο Ουότσον επισημαίνει πως η Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα συναντήθηκε πέρυσι τον Νοέμβριο με τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας και μέσα σε έξι μήνες η Ιαπωνία έδωσε στην Κόστα Ρίκα 9 εκατ. δολάρια για την προστασία των φυσικών πάρκων της. Στη συνέχεια η κοσταρικανή κυβέρνηση ανέσυρε μια κατηγορία που είχε απαγγελθεί εις βάρος του Ουότσον πριν από δέκα χρόνια και ο πλοίαρχος συνελήφθη…

Η ιστορία του Πολ Ουότσον αρχίζει τον Ιούνιο του 1975, κατά την πρώτη εκστρατεία της Γκρίνπις για την υπεράσπιση των φαλαινών. Οπαδός της φιλοσοφίας του Γκάντι κατά της βίας, ο Ουότσον και ο Ρόμπερτ Χάντερ αποφάσισαν να γίνουν ανθρώπινες ασπίδες ανάμεσα στο φαλαινοθηρικό και τις γκρίζες φάλαινες. Οι φαλαινοθήρες τούς αγνόησαν. Το πρώτο καμάκι σφύριξε ακριβώς πάνω από τα κεφάλια τους και καρφώθηκε σε μια φάλαινα 8 μέτρων. Μια άλλη πυροβολήθηκε εξ επαφής από έναν φαλαινοθήρα. «Η φάλαινα με κοιτούσε», θυμόταν αργότερα ο Ουότσον. «Και είδα κάτι που άλλαξε τη ζωή μου για πάντα: έδειχνε να καταλαβαίνει. Και είδα και κάτι άλλο – οίκτο. Οχι όμως για τον εαυτό τους, αλλά για μας – αυτούς που μπορούν απερίσκεπτα και ανελέητα να τις σκοτώνουν».

Δύο χρόνια αργότερα, ο Ουότσον ίδρυσε την οργάνωση Sea Shepherd. Ο κύριος στόχος της είναι η τήρηση των διεθνών νόμων, συνθηκών και συμφώνων. Στην πράξη, υιοθέτησε τη μέθοδο «αν δεν μπορείς να τους διδάξεις, τρόμαξέ τους μέχρι θανάτου. Οταν οι λαθροθήρες τρέχουν, δεν μπορούν να σκοτώνουν». Ετσι, έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης της Κόστα Ρίκα, φόβισε τους λαθροθήρες καρχαριών, όμως πίσω στην ξηρά οι λαθροθήρες γύρισαν την κατάσταση υπέρ τους και τώρα ο Ουότσον κινδυνεύει με κάθειρξη 6 ώς 15 ετών. Επιπλέον φοβάται πως, αν εκδοθεί στην Κόστα Ρίκα, η τοπική μαφία θα προσπαθήσει να τον σκοτώσει. Είναι σίγουρος πως τον έχουν επικηρύξει και κανείς δεν θα μπορέσει να τον προστατεύσει από τους κοσταρικανούς γκάνγκστερ.