Στον «πάγο» μπαίνει η πρόσφατη υπουργική απόφαση που έδινε το πράσινο φως για την πώληση του βρεφικού γάλακτος για μωρά έως έξι μηνών από τα ράφια του σουπερμάρκετ και άλλα σημεία λιανικής πώλησης, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή σχετική αίτηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Ετσι, η διάθεση των βρεφικών τροφών επιτρέπεται μόνο στα φαρμακεία ώσπου να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της βασικής (κύριας) αίτησης ακύρωσης που έχουν καταθέσει οι φαρμακοποιοί. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική υπουργική απόφαση τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του έτους από τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας. Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση γινόταν λόγος για «αναχρονιστικό κανονιστικό περιορισμό», που μεταξύ άλλων είχε οδηγήσει στην εκτίναξη της τιμής του βρεφικού γάλακτος.

ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ. Είναι ενδεικτικό ότι στα ράφια ενός βρετανικού σουπερµάρκετ η συσκευασία 900 γραµµαρίων κοστίζει 10,8 ευρώ, όταν στη χώρα µας το ίδιο γάλα έχει 23 ευρώ. Σημειώνεται ακόμη ότι στις περισσότερες χώρες-μέλη της ΕΕ η πώληση των βρεφικών τροφών από σημεία λιανικής πώλησης αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

Ωστόσο οι δικαστές στην πρόσφατη απόφασή τους επικαλούνται το ζήτημα της ασφάλειας της υγείας των βρεφών, υπογραμμίζοντας ότι η «διάθεση των παρασκευασμάτων για βρέφη πρώτης βρεφικής ηλικίας (έως 6 μηνών) εκτός φαρμακείων μπορεί να συνδέεται με αυξημένους κινδύνους δυσεπανόρθωτης ή και ανεπανόρθωτης βλάβης της υγείας τής εν λόγω ιδιαίτερα ευαίσθητης και ευπαθούς ομάδας του πληθυσμού».

ΛΟΓΟΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ. Στην ίδια απόφαση προσθέτουν ότι η απουσία καθοδήγησης και εποπτείας από ειδικό επιστήμονα υγείας, όπως ο φαρμακοποιός, σε συνδυασμό με ακατάλληλη πρακτική σίτισης ή πλημμελή συντήρηση των εν λόγω τροφίμων, μπορεί να οδηγήσει «σε καταστάσεις ικανές να προκαλέσουν αύξηση της νοσηρότητας ή και θνησιμότητας των βρεφών». Αλλωστε, παιδίατροι στη χώρα μας επισημαίνουν ότι η μάχη που έχει ξεσπάσει από το περασμένο έτος είναι εμπορική. Και προσθέτουν ότι το γάλα αυτό δεν αγοράζεται με συνταγή γιατρού, συνεπώς το μόνο που χρειάζονται οι γονείς είναι η καθοδήγηση του παιδιάτρου.