Η συνάντηση αποδείχθηκε μια φάρσα
Δεν αρχίζει καλά η τρικομματική κυβερνητική συνεργασίας και δεν χρειάζεται να διαθέτεις το κληρονομικό χάρισμα για να το αντιληφθείς αυτό, ούτε να ρίχνεις τα χαρτιά. Φαίνεται. Και όσο και αν προσπαθεί το τρίο Σαμαράς - Βενιζέλος - Κουβέλης να πείσει για το αντίθετο, τα πράγματα σιγά σιγά οδηγούνται σε συγκρουσιακές καταστάσεις. Οπως πληροφορήθηκα, η πραγματική αιτία της αναβολής της προγραμματιζόμενης για χθες συνάντησης των τριών ήταν ότι δεν υπήρχε κείμενο συμφωνίας για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο ο «ωχ το μάτι μου» Πρωθυπουργός πρότεινε να υπάρξει συνάντηση των εκπροσώπων τους στο Μαξίμου για να συζητήσουν το θέμα. Αλλά η συνάντηση Χρύσανθου Λαζαρίδη (ΝΔ), Κώστα Σκανδαλίδη (ΠΑΣΟΚ), Δημήτρη Χατζησωκράτη (ΔΗΜΑΡ) αποδείχθηκε μια φάρσα. Ο Λαζαρίδης, αντί για προγραμματικές δηλώσεις, εμφάνισε μιάμιση σελίδα χαρτί στο οποίο είχε σημειώσει κάποια σημεία. Οι άλλοι δύο αντέδρασαν.
- Τι είναι αυτό;
- Σημεία πολιτικής στα οποία έχουμε συμφωνήσει.
- Κάτι άλλο;
Αλλο δεν είχε ο Λαζαρίδης.
Το αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρξει ουσιαστική συζήτηση και να συμφωνηθεί νέο ραντεβού για σήμερα, με την ελπίδα ότι ο Χρύσανθος (και η κυβέρνηση ουσιαστικά) θα έρθει πιο... διαβασμένος!
Κόντρα για την αρμοδιότητα της Ενέργειας
Παράδειγμα δεύτερο, αν και το θέμα θεωρητικά αφορά μόνο τους υπουργούς: οι αρμοδιότητές τους. Οι αρμοδιότητες των υπουργών ήταν να κατανεμηθούν χθες. Αυτό δεν έγινε. Υποστηρίζεται ότι θα γίνει σήμερα ή αύριο. Από ότι με πληροφόρησαν συμπεραίνω πως αυτό δεν θα γίνει, αν προηγουμένως δεν υπάρξει συμφωνία για το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μεταξύ Πρωθυπουργού Αντώνη και προέδρου ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου. Ποιο είναι το σημείο τριβής; Η Ενέργεια (φυσικά). Ο πρόεδρος Αντώνης επιθυμεί οι αρμοδιότητες για την Ενέργεια να δοθούν στον υφυπουργό Μάκη Παπαγεωργίου, κολλητό του φίλο - ενδεικτικό της στενής τους σχέσης είναι το γεγονός ότι τον είχε πάρει μαζί του στο περίφημο ταξίδι στη Μόσχα. Ο πρόεδρος Βαγγέλης δεν συζητάει ότι οι αρμοδιότητες για την Ενέργεια θα μετακινηθούν από τα χέρια της δικής του επιλογής, που είναι ο υπουργός καθηγητής Ευάγγελος (ένας ακόμη) Λιβιεράτος.
Μπορώ να βεβαιώσω ότι η διελκυστίνδα είναι τόσο σκληρή που δεν αποκλείεται να... σπάσει το σκοινί! Και (θα) έχει τελικά ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα υποχωρήσει...
Θέλουν να βάλουν δικούς τους στις γραμματείες
Παράδειγμα τρίτο: Οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας επιθυμούν να τοποθετήσουν άμεσα δικούς τους ανθρώπους στις γενικές γραμματείες των υπουργείων και στους εποπτευόμενους από τα υπουργεία οργανισμούς. Η συμφωνία των τριών για τη συγκρότηση της κυβέρνησης αναφέρει, πλην των άλλων, ότι όλοι αυτοί θα κριθούν με αντικειμενικά κριτήρια και η αξιολόγησή τους θα γίνει με βάση τις επιδόσεις τους στις συγκεκριμένες θέσεις.
Στο γραφείο του προέδρου Βαγγέλη έχουν φτάσει καταγγελίες ότι γενικοί γραμματείς, πρόεδροι οργανισμών και φορέων πιέζονται να παραιτηθούν. Το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων, η οποία εκ των πραγμάτων θα πραγματοποιηθεί μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης...
Δεν είχε ψηφίσει τις καταργήσεις στο Δημόσιο
Ανέφερα γραμματείες και θυμήθηκα πάλι την ηρωική απόφαση Σαμαρά να καταργήσει τις ήδη... καταργημένες από τον Μάρτιο του '11 επιτροπές υπουργείων, όπως αποκαλύψαμε χθες. Τώρα αποκαλύπτω κάτι ακόμη: τον περασμένο Μάρτιο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (υπουργός Ρέππας - τι γίνεται αυτή η ψυχή;) κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο προέβλεπε την αναδιοργάνωση των υπουργείων από 15 σε 11, με ταυτόχρονη κατάργηση 1.894 οργανικών μονάδων του Δημοσίου, στις οποίες περιλαμβάνονταν: 6 γενικές γραμματείες, 8 ειδικές γραμματείες, 12 γενικές διευθύνσεις υπουργείων, 326 διευθύνσεις , μία υποδιεύθυνση, 52 αυτοτελή τμήματα κ.λπ. - με τις αλλαγές θα εξοικονομούνταν πάνω από 6 εκατ. ευρώ κατ' έτος.
Το νομοσχέδιο δεν ψηφίστηκε ποτέ, γιατί η Νέα Δημοκρατία επέμενε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν «ειδικού σκοπού» και έπρεπε να πάμε σε εκλογές. Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι...
Δεν τον άντεξε!
Στο μεταξύ η επιχείρηση παλινόρθωσης του προσωπικού της καταστροφικής πενταετίας Καραμανλή στον κρατικό μηχανισμό συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Χθεσινή εξέλιξη η τοποθέτηση του Γιώργου Μέργου ως γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών.
Μέργος, Μέργος, κάτι μου θυμίζει το όνομα, σκέφθηκα όταν το άκουσα.
Εψαξα τα συρτάρια μου (γεμάτα είναι...) και βρήκα: είναι ο άνθρωπος που ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας επί Αλογοσκούφη δεν κατάλαβε τίποτε για το κόλπο με τα δομημένα ομόλογα που εξελισσόταν δίπλα του, από κάτω, από πάνω, παντού.
Επιπλέον, ο Αλογοσκούφης (ποιος; ο Αλογοσκούφης!) τον εκδίωξε διότι ως «μηδενικής παραγωγικότητας» και προφανώς ανάλογης αποτελεσματικότητας «δεν προχωρούσε τίποτε», σύμφωνα με τα όσα μου δήλωσε χθες βράδυ υπουργός εκείνης της περιόδου. Για τους ίδιους άλλωστε λόγους εκδιώχθηκε και από το ΙΚΑ τον Ιανουάριο του 2009.
Προφανώς η τοποθέτησή του θα είναι μια επιβράβευση της πορείας του στον κρατικό μηχανισμό αυτή την πενταετία - δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο...
Να τους μαζέψει ο Σαμαράς
Γίνομαι κακός και δεν θέλω, αλλά αν ένας τύπος απομακρύνεται από δύο θέσεις ως... αναποτελεσματικός (για να μη χρησιμοποιήσω βαρύτερους όρους), πώς είναι δυνατόν να τοποθετείται στο υπουργείο Οικονομικών στην πιο κρίσιμη φάση της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα; Αυτό μόνο ο πρόεδρος Αντώνης μπορεί να (μας) το εξηγήσει.
Επίσης, ο ίδιος, μια και ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την καλή εικόνα της κυβέρνησής του, γιατί δεν «μαζεύει» όλους αυτούς τους τύπους που κόβουν βόλτες στα καφενεία της γνωστής Πλατείας (Κολωνακίου) και διατείνονται ότι οσονούπω αναλαμβάνουν κρίσιμες θέσεις του δημόσιου τομέα;
ΥΓ.: Εννοείται ότι έχω στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου από το Μέγαρο Μαξίμου μια σειρά ονόματα τα οποία είχαν θριαμβεύσει (με διάφορους τρόπους) επί πενταετίας Καραμανλή και τώρα διατείνονται ότι ετοιμάζονται να αναλάβουν πόστο.
Για να μη λέμε πράγματα στον αέρα, έχω συγκεκριμένα:
- έναν που προαλείφεται για εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ,
- μια κυρία που υποστηρίζει ότι θα αναλάβει Συνήγορος Καταναλωτή,
- έναν καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης που είχε κάτι δοσοληψίες με τη Δικαιοσύνη την εποχή όπου τον είχε τοποθετήσει ο φίλος Πάκης σε πόστο επί ΝΔ,
- έναν που κυκλοφορεί με μια φωτογραφία του Σαμαρά στο κινητό και δηλώνει ότι αναλαμβάνει σίγουρα πρόεδρος οργανισμού κ.λπ. κ.λπ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από