Οι νέες υποψίες ότι ο Γιάσερ Αραφάτ δολοφονήθηκε, ίσως δηλητηριασμένος από ραδιενεργό πολώνιο, έκαναν χθες την Παλαιστινιακή Αρχή να συμφωνήσει στην εκταφή και την εξέταση των λειψάνων του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ, το οποίο θεωρείται από πολλούς Αραβες ο κύριος ύποπτος πίσω από τη μυστηριώδη ασθένεια που σήμανε το 2004 το τέλος του Γιάσερ Αραφάτ στα 75 χρόνια του, έσπευσε να αποστασιοποιηθεί και πάλι από τον θάνατο του ανθρώπου που ηγήθηκε, στον πόλεμο και στην ειρήνη, του αγώνα των Παλαιστινίων για ένα κράτος.

Ελβετικό εργαστήριο ραδιολογίας (το Institute for Radiation Physics της Λωζάννης), το οποίο εξέτασε ρουχισμό που προμήθευσε η χήρα του Αραφάτ, η Σούχα, για ένα ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, ανακοίνωσε πως βρήκε «εντυπωσιακά» υψηλά επίπεδα πολωνίου-210, της ίδιας ουσίας που σκότωσε το 2006 στο Λονδίνο τον ρώσο πρώην κατάσκοπο Αλεξάντρ Λιτβινένκο. Στη ραδιενεργό αυτή ουσία δεν έχουν πρόσβαση παρά «άνθρωποι που ενδιαφέρονται για πυρηνικά όπλα ή τα κατασκευάζουν» επισήμανε ο διευθυντής του εργαστηρίου Φρανσουά Μποσί. Ομως το εργαστήριο διευκρίνισε πως τα συμπτώματα που περιγράφονταν στις ιατρικές εκθέσεις του Αραφάτ δεν φανερώνουν ύπαρξη ραδιενεργού παράγοντα. «Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι έχουμε ένα ανεξήγητο επίπεδο πολωνίου και αυτό συνάδει με την υπόθεση της δηλητηρίασης, αλλά τα αποτελέσματά μας σαφώς δεν αποτελούν απόδειξη οποιασδήποτε δηλητηρίασης» πρόσθεσε ο Μποσί.

«Θέλω ο κόσμος να μάθει την αλήθεια για τη δολοφονία του Γιάσερ Αραφάτ» δήλωσε χθες στο Αλ Τζαζίρα η 48χρονη Σούχα Αραφάτ, χωρίς να διατυπώσει άμεσες κατηγορίες, αλλά επισημαίνοντας πως τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ έβλεπαν τον εκλιπόντα σύζυγό της ως εμπόδιο για την ειρήνη. Η Σούχα δεν εξήγησε πάντως γιατί περίμενε σχεδόν οκτώ χρόνια για να δώσει να εξεταστούν τα εν λόγω προσωπικά είδη του Αραφάτ, ανάμεσα στα οποία μια οδοντόβουρτσα και ένα γούνινο καπέλο. Ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ ζήτησε χθες να σχηματισθεί διεθνής ερευνητική επιτροπή για τον θάνατο του ιστορικού παλαιστίνιου ηγέτη. Την άδεια για την εκταφή και την εξέταση των λειψάνων έδωσαν η Σούχα Αραφάτ και ο ανεψιός του, ο Νάσερ αλ Κίντουα, που είναι μέλος της ηγεσίας της Φατάχ. Ο εκπρόσωπος του παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα συνεργαστεί πλήρως και ότι «δεν υπάρχει κανένας θρησκευτικός ή πολιτικός λόγος που να εμποδίζει την επανεξέταση» της ασθένειας και του θανάτου του εκλιπόντος προέδρου. Το λείψανο του Γιάσερ Αραφάτ βρίσκεται σε ένα μαυσωλείο από ασβεστόλιθο κατασκευασμένο δίπλα από το αρχηγείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, όμως δεν έχει ανακοινωθεί καμιά ημερομηνία για την εκταφή.

Ο Αβι Ντίχτερ, ο οποίος ήταν αρχηγός της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ την εποχή του θανάτου του Αραφάτ, διέψευσε οποιαδήποτε ισραηλινή ανάμειξη και είπε χθες ότι έγκειται στους Παλαιστινίους να ερευνήσουν. «Το πτώμα είναι στα χέρια τους. Είναι στη Ραμάλα και πραγματικά όλα τα κλειδιά είναι στα χέρια τους» υπογράμμισε. Εντούτοις το Ισραήλ είχε απειλήσει τον Αραφάτ πριν από τον θάνατό του, θεωρώντας τον υπεύθυνο για τις βίαιες επιθέσεις των Παλαιστινίων. Τον Σεπτέμβριο του 2003, αφού 15 Ισραηλινοί είχαν σκοτωθεί από επιθέσεις παλαιστίνιων καμικάζι, το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας είχε αποφασίσει να «απομακρύνει» τον Αραφάτ, χωρίς να επεκταθεί δημόσια για το ποια ακριβώς δράση σκόπευε να αναλάβει. Ισραηλινή εφημερίδα είχε γράψει πως ο Ντίχτερ είχε δηλώσει τότε πως θα ήταν καλύτερα να σκοτώσουν τον Αραφάτ παρά να τον εξορίσουν…