«Υπάρχει καθαρή αποφασιστικότητα» και «βούληση να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε βαθμό που δεν έχω ξαναδεί ως τώρα στην Ελλάδα. Υπάρχει επίσης η αίσθηση του επείγοντος», είπε.

Ο κ. Ράιχενμπαχ τόνισε ότι τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής τις καθορίζει μόνο η ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας, ωστόσο, με νόημα ότι πλέον χρειάζεται εφαρμογή των συμφωνηθένων και όχι άλλα λόγια, δίνοντας και μια εικόνα για το πόσο βαρύ είναι για παράδειγμα το έργο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο του συνεδρίου με θέμα «Οι εξαγωγές εφαλτήριο για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση», ο κ. Ράιχενμπαχ αναφέρθηκε στο κλίμα μετά τον πρώτο κύκλο επαφών που είχε με τη νέα κυβέρνηση, καθώς και στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τις ελληνικές αρχές.

Ερωτηθείς ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις από τις επαφές που είχατε με τα μέλη της νέας κυβέρνησης, απάντησε ότι «υπάρχει καθαρή αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να δράσει και υπάρχει η βούληση να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε βαθμό που δεν έχω ξαναδεί ως τώρα στην Ελλάδα.

» Υπάρχει επίσης η αίσθηση του επείγοντος, ότι δηλαδή η επιτυχία και τα αποτελέσματα πρέπει να έρθουν γρήγορα και τέλος είδα ότι στις σχέσεις με την Τask Force υπάρχει ανοικτή διάθεση, να συνεχίσουμε μια πολύ εποικοδομητική και στενή συνεργασία, για την παροχή τεχνικής βοήθειας, την οποία προσφέρουν πολλά κράτη- μέλη της ΕΕ και πολλοί διεθνείς οργανισμοί στις ελληνικές αρχές».

Στη διαπίστωση του δημοσιογράφου ότι «δηλαδή είστε ικανοποιημένος» ο κ. Ράιχενμπαχ υπερθεμάτισε λέγοντας «είμαι πολύ ικανοποιημένος. Όλες οι πλευρές αποσαφήνισαν τις αλλαγές και την πρόοδο που επιδιώκουν, καθώς και τί μπορούμε να συνεισφέρουμε από την πλευρά της Ομάδας Δράσης, ώστε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους».

Στην ερώτηση ποιό θα είναι το επόμενο βήμα, ο επικεφαλής της ομάδας δράσης είπε ότι «το επόμενο βήμα είναι ότι τώρα πρέπει να εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί. Όχι άλλα λόγια. Πρέπει να περάσουμε στις πράξεις. Και εμείς επίσης πρέπει να ενεργοποιηθούμε, όπως έδειξε και το σημερινό παράδειγμα, ο κόσμος θέλει διευκόλυνση των εξαγωγών, την απλούστευση των διαδικασιών και νομίζω ότι αυτό θα έχει θετική επίπτωση στο επιχειρηματικό κλίμα».

Ποια είναι η πρώτη προτεραιότητα για την ελληνική οικονομία; ερωτήθηκε ακόμη ο κ. Ράιχενμπαχ.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα καθορίσει τις προτεραιότητες. Όποιες και να είναι αυτές, εμείς θα είμαστε εδώ για να τις στηρίξουμε».

Ζητώντας του να εξειδικεύσει για ποιο υπουργείο υπάρχει περισσότερο η αίσθηση του επείγοντος, επανάλαβε ότι «δεν είναι δική μου δουλειά. Δουλειά μου είναι να στηρίζω όποια προτεραιότητα προκρίνει κάθε υπουργείο για συνεργασία».

Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι «ο νέος υπουργός Ανάπτυξης πάντως έχει πολύ ευρύ χαρτοφυλάκιο, τόσα θέματα τα οποία είναι πολύ κρίσιμα για το μέλλον της Ελλάδας και η καλή συνεργασία για τα θέματα αυτά αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση.»

» Ο κ. Χατζηδάκης είναι υπεύθυνος για τα διαρθρωτικά ταμεία. Έχουμε ετοιμάσει μια επίσκεψη την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, του Επιτρόπου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Γιοχάνες Χάαν ώστε να αξιοποιηθούν τα κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα.»

» Ο υπουργός Ανάπτυξης είναι επίσης αρμόδιος και για το επιχειρηματικό περιβάλλον, για το οποίο έχουμε ετοιμάσει σειρά μέτρων, όπως για τη διευκόλυνση των εξαγωγών, αλλά σ’ αυτό το θέμα θα παίξουν ρόλο και άλλοι φορείς και διεθνείς οργανισμοί, όπως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)».

Κοινή ομάδα εργασίας

Κοινή ομάδα εργασίας του υπουργείου Εσωτερικών με την Task Force θα συγκροτηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με στόχο την εξοικονόμηση πόρων από τον εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι θα δοθούν για προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας.

Αυτό αποφασίστηκε μετά τη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και του

αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χ. Αθανασίου με την Task Force, με επικεφαλής τον Χορστ Ράιχενμπαχ.

Στόχος της κοινής ομάδας εργασίας είναι να δημιουργηθεί μία ασπίδα κοινωνικής προστασίας για τις ομάδες που έχουν θιγεί από την κρίση. Τα προγράμματα θα εφαρμοστούν καταρχήν πιλοτικά σε ορισμένους δήμους και μετά θα επεκταθούν.

«Κινηθήκαμε επιθετικά και παρουσιάσαμε πίνακα μείωσης κόστους» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Σύμφωνα με τον πίνακα μείωσης του κόστους, εξοικονομήθηκαν 40 εκατ. ευρώ από τη μείωση του κόστους των εκλογών κατά 50% συγκριτικά με το 2009, ακόμη 7 εκατ. ευρώ από τη μη πληρωμή ειδικών συμβούλων και επιτροπών, επίσης 9 εκατ. ευρώ από την ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων σε εξωτερικούς συνεργάτες σε ορισμένους δήμους (το ετήσιο κόστος μειώθηκε από 87 εκατ. ευρώ σε 78 εκατ. ευρώ) και επιπλέον ποσό από τον εξορθολογισμό δαπανών σε κοινωνικές δομές, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Όπως σημείωσε ο κ. Αθανασίου, επίσης, τέθηκε το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής και το υψηλό κόστος παροχής ιατρικής, φαρμακευτικής φροντίδας σε νόμιμους και παράνομους αλλοδαπούς.

Ο κ. Ράιχενμπαχ αναγνώρισε ως σοβαρό θέμα για τη χώρα το μεταναστευτικό και δήλωσε ικανοποιημένος διότι «έχει γίνει προετοιμασία για το νέο οδικό χάρτη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Συνάντηση με Λυκουρέντζο

Την πρόθεσή του να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στον υπουργό Υγείας, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αλλά και να οργανωθεί σωστά το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου των προμηθειών, εξέφρασε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ, μετά την ωριαία συνάντηση που είχε με τον Α. Λυκουρέντζο.

Στη σύντομη δήλωσή του, ο κ. Ράιχενμπαχ είπε ότι η ομάδα του θα στηρίξει τον υπουργό Υγείας στη νέα πρόκληση που αντιμετωπίζει παρέχοντας τεχνογνωσία και ό,τι άλλο απαιτηθεί, για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος υγείας.

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε αναγκαία και χρήσιμη αυτή την υποστήριξη, η οποία- όπως είπε- θα συμβάλει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα και κατέληξε, λέγοντας: «Υπάρχει δέσμευση να υλοποιηθούν οι στόχοι και θα δουλέψουμε σκληρά γι’ αυτό».

Αρχικά, είπε ο υπουργός, ότι θα πρέπει να τελειοποιηθεί το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και να υπάρξει κάλυψη από πλευράς δικτύου σε όλη τη χώρα. Κατά δεύτερον, πρέπει να ενοποιηθούν, ηλεκτρονικά, όλα τα συστήματα που εμπλέκονται σ’ αυτήν τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΟΠΥΥ.

Ο τρίτος στόχος αφορά τη μείωση της δαπάνης για τα φάρμακα, με ζητούμενο να ισχύσει η μικρότερη δυνατή τιμή για κάθε φάρμακο, κάτι που θα γίνει με δεδομένα που υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου ο αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί, όπως η Αυστρία. «Ο στόχος είναι για τη χαμηλότερη δυνατή τιμή, με στόχο να περιοριστεί η δαπάνη» είπε ο κ. Λυκουρέντζος που άφησε, έτσι, ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ακόμη και ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων.

Ο τέταρτος στόχος έχει να κάνει με τη βελτίωση της κατάστασης όσον αφορά τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια, αλλά και με τον περιορισμό του αριθμού των φορέων υλοποίησης προμηθειών, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος για τις τιμές των αναλώσιμων και των φαρμάκων.