Εξακολουθεί να είναι φυλακισμένος ή όχι στο Ιμραλί ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν; Το ερώτημα απασχολεί αντιπολίτευση και Tύπο στην Τουρκία, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτεται ότι ο κούρδος ηγέτης αρνείται να συναντήσει τους δικηγόρους του και δεν εμπιστεύεται το PKK και το φιλοκουρδικό κόμμα BDP.

Ο Οτζαλάν είναι απομονωμένος εδώ και έντεκα μήνες με δική του θέληση, σύμφωνα με πηγές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, επειδή θεωρεί ότι οι δικηγόροι του διαστρεβλώνουν τα λόγια του. Πιστεύει ακόμη ότι το PKK και το BDP τον εξαπατούν. Και όλα αυτά τα αναφέρει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε χειρόγραφη επιστολή του η οποία βρίσκεται στο αρχείο του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η απομόνωση του Οτζαλάν προκάλεσε ερωτηματικά στον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί: «Μήπως δεν είναι στο Ιμραλί;» διερωτήθηκε, για να πάρει απάντηση από τον Ταγίπ Ερντογάν: «Ας πάει να δει!».

Αργότερα η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Αϊντινλίκ» επικαλέστηκε πηγές σύμφωνα με τις οποίες ο Οτζαλάν βρίσκεται στην Προύσα φιλοξενούμενος της ΜΙΤ. Η ίδια εφημερίδα υποστήριξε ότι προ ημερών είχε συνομιλίες με Αμερικανούς σε σκάφος της ΜΙΤ.