Σε μια κίνηση διεκδίκησης του κύρους της Ρωσίας στα ανατολικά της σύνορα και με αποδέκτες του μηνύματος την Κίνα και την Ιαπωνία ο ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ επισκέφθηκε χθες μία από τις Κουρίλες Νήσους που διεκδικεί και η Ιαπωνία, ενώ εγκαινίασε και μια μεγάλη γέφυρα σε ένα απομακρυσμένο νησί προκειμένου να δείξει τη σημασία που δίνει στην Απω Ανατολή, όπου αυξάνεται η επιρροή του Πεκίνου.

Ο Μεντβέντεφ επισκέφθηκε το νησί Κουνασίρ, ένα από τα τέσσερα διαφιλονικούμενα νησιά τα οποία η Μόσχα αποκαλεί Κουρίλες Νήσους και το Τόκιο Βόρεια Εδάφη.

Οι 56 Νήσοι Κουρίλες βρίσκονται υπό ρωσική κυριαρχία αλλά η Ιαπωνία διεκδικεί τις τέσσερις νοτιότερες – που απέχουν 7.000 χλμ. από την ανατολική ακτή της Ρωσίας αλλά μόλις 15 χλμ. από τις ακτές του βόρειου ιαπωνικού νησιού Χοκάιντο – ως δικά της εδάφη.

Η επίσκεψη του ρώσου Πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη συμφωνία ανάμεσα στον ιάπωνα Πρωθυπουργό Γιοσιχίκο Νόντα και τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αρχίσουν εκ νέου οι διμερείς συνομιλίες με στόχο την επίλυση της διαμάχης.

Οσο για τη γέφυρα που εγκαινιάστηκε και συνδέει το Βλαδιβοστόκ με το ακατοίκητο νησί Ρούσκι έχει μήκος τριών χιλιομέτρων και κόστισε περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Η κυβέρνηση της Μόσχας έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις για τη δαπανηρή κατασκευή αυτής της «γέφυρας προς το πουθενά».